Lažne vijesti

FMUP demantirao tvrdnje Nebojše Vukanovića - Je li Ramo bio na proslavi?

''Neistinite su i lažne tvrdnje zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojše Vukanovića kako je federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak objavio kako je ''bio na proslavi'' u Srebrenici''.
Vijesti / Politika | 22. 07. 2024. u 23:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova demantiralo je navode zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojše Vukanovića o tome da je federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak objavio kako je 11. srpnja – kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, bio ''na proslavi'' u Srebrenici.

''Neistinite su i lažne tvrdnje zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojše Vukanovića kako je federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak objavio kako je ''bio na proslavi'' u Srebrenici i to 11. srpnja – kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Svim medijima u Bosni i Hercegovini, kojim je 11. srpnja 2024. godine sa službenog maila Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, dostavljeno priopćenje za javnost dobro je poznato kako je u priopćenju za javnost jasno navedeno da je ministar Isak ''prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici'', a ne da je – kako lažno tvrdi zastupnik iz RS-a – bio ''na proslavi''.

U prilogu predmetnog demanta dostavljamo priopćenje za javnost Federalnog ministarstva unutarnjih poslova od 11. srpnja 2024. godine kao dokaz gnusnih i lažnih tvrdnji zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, a koje je – vjerujemo – i dalje dostupno bosanskohercegovačkim medijima u arhivama.

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak nikada nije objavio na društvenim mrežama da je 11. srpnja 2024. godine bio na ''proslavi'', a kako su – s objavljenim lažnim fotografijama – tvrdila i pojedine osobe koja se predstavljaju kao ''politički analitičari''.. Ministar Isak na društvenoj mreži Facebook objavio je priopćenje za javnost u kojem se jasno navodi da je ''prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici''.

Pozivamo platforme za provjeru činjenica i točnosti da utvrde činjenično stanje i na osnovu činjeničnog stanja okarakteriziraju neistinite tvrdnje zastupnika u NSRS i ''političkih analitičara'' kao lažne vijesti.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova vjeruje kako je da širenja neistinitih tvrdnji došlo uslijed automatskog pogrešnog prevođenja – na društvenoj mreži Facebook – riječi ''prisustvovao obilježavanju'' na engleski jezik s obzirom na to da automatski prevoditelj riječi ''prisustvovao je obilježavanju'' prevodi na engleski jezik kao ''attended the celebration''. U fotografiji koju su društvenim mrežama Facebook proširili ''politčki analitičari'' golim okom je vidljiva siva linija koja označava automatski preveden tekst od strane Facebook prevoditelja. Bitno je istaći kako nijedan pojedinac – pa tako ni ministar Isak – nema mogućnost utjecaja na automatski prevoditelj.

Ove činjenice trebale su biti poznate zastupniku u NSRS-a prije nego ih je iskoristio kao istinite s ciljem blaćenja federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka.

Posebno je gnusno što ovakve lažne tvrdnje u javni prostor iznosi Nebojša Vukanović koji je 2022. godine javno poručivao ''da ne priznaje genocid u Srebrenici ni presude Haškog tribunala'', navodi se u demantiju.

Kopirati
Drag cursor here to close