Imenovanja generala

Galić pita Tužiteljstvo je li poduzelo išta protiv Komšića

Galić je istaknuo ''važnost provedbe Zakona o službi u OS BiH i Zakona o obrani BiH, kao i provedbe svih drugih zakona u državi''.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2024. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla su četiri mjeseca od kad je zamjenik ministra obrane BiH, Slaven Galić, podnio kaznenu prijavu državnom Tužiteljstvu BiH i policijskoj agenciji SIPA-i protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tvrdeći da je prekršio zakone i oštetio Hrvate imenovanjem generala tako što je nezakonito imenovao, smijenio i umirovio hrvatske generale u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Galić je, kako doznajemo, budući da je, kako navodi, u protekla četiri mjeseca od podnošenja kaznene prijave počinjena šteta, uputio požurnicu i upit je li Tužiteljstvo BiH poduzelo nešto oko spomenute prijave.

Galić je Tužiteljstvu BiH, Ministarstvu pravde BiH i Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine uputio dopis, koji prenosimo u cijelosti:

''Protiv Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podnio sam kaznenu prijavu iz razloga što je u svojstvu Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine nezakonito imenovao, smijenio i umirovio hrvatske generale u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine pozivajući se na prijedlog ministra obrane Bosne i Hercegovine, na način: što je donio Odluku o postavljenju djelatnih vojnih osoba na ustrojbena mjesta generala u Ministarstvu obrane BiH i Oružanih snaga BiH, broj: 01-50-1-3445-18/23 od 27.11.2023. godine, koja je dostavljena u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine na potvrdu'', naveo je Galić.

''Kako je prošlo duže vremensko razdoblje od podnesene kaznene prijave, a nisam zaprimio nikakav odgovor od strane Tužiteljstva BiH, potrebno je da mi dostavite informaciju, je li Tužiteljstvo naložilo provođenje istrage u predmetnoj prijavi jer su u tužbenoj prijavi dostavljeni dokazi o počinjenju kaznenog djela zbog kršenja odredbi Zakona o službi u OS BiH i Zakona o obrani BiH. Uzimajući u obzir Načelo zakonitosti kaznenog progona po kojemu je Tužitelj dužan poduzeti kazneni progon ako postoje dokazi da je kazneno djelo počinjeno, a sami dokazi su dostavljeni u kaznenoj prijavi, dužan sam upoznati Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine kao i Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine s kaznenom prijavom protiv Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine'', stoji u Galićevom upitu spomenutim institucijama.

Galić je istaknuo ''važnost provedbe Zakona o službi u OS BiH i Zakona o obrani BiH, kao i provedbe svih drugih zakona u državi''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close