Skandal na skandal

Goganović tvrdi: Helez u tajnosti potpisao ugovor s časnikom koji se ne rukuje sa ženama

Vijesti / Politika | 03. 10. 2024. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane BiH, Zukan Helez, u tajnosti je potpisao ugovor s kadetom iz BiH koji se na Terezijanskoj vojnoj akademiji odbio rukovati s ministricom obrane Austrije Klaudijom Tanner jer je žena, potvrdio je Srni zamjenik ministra obrane Aleksandar Goganović.

Goganović je rekao da mu je ''njegov šef ureda jutros prenio informaciju da je Benjamin Fukelj još u ponedjeljak potpisao ugovor s Ministarstvom obrane i od tada je službeno pripadnik Oružanih snaga BiH u početnom časničkom činu, potporučnik''.

Rekao je kako je ''sve urađeno u tajnosti'', jer kada se potpisuju ugovori organizira se i svečana ceremonija kojoj, kao zamjenik ministra, i on prisustvuje.

Goganović je ocijenio da za Fukeljin čin u Austriji ne postoji nikakav izgovor i da ovaj ugovor može ostaviti kobne posljedice u budućnosti, te je izrazio žaljenje što je Helez izabrao ovaj pristup.

"Poručivao sam Helezu javno, ali i preko svog kabineta da bi bilo korektno da o ovom pitanju zasjeda stručni kolegij unutar Ministarstva obrane, koji postoji da bi rješavao ovakve situacije. Na stručni kolegij pozovemo tri vjerske službe da bismo čuli i njihovo mišljenje i šta oni predlažu da se uradi", rekao je Goganović.

Ocijenio je kako je ovo loša poruka svim pripadnicima Oružanih snaga, ali i međunarodnim partnerima.

Prema njegovim riječima, u Ministarstvu obrane svima su zajamčena vjerska prava i slobode, ali se isto tako ulažu veliki napori kako bi se razvijala tolerancija i međusobno uvažavanje.

"Tako podižemo svijest o rodnoj ravnopravnosti", pojasnio je Goganović.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji u utorak, 1. listopada, tijekom svečanosti prijema novih časnika u austrijske oružane snage, časnik iz BiH je odbio da rukovati se s austrijskom ministricom jer je žena, a ovaj čin je "opravdao" svojim vjerskim uvjerenjima.

Kopirati
Drag cursor here to close