Neovisnog odbora PSBiH

Otkazuje se sjednica na kojoj se trebalo raspravljati o disciplinskom postupku protiv Zorana Galića

Očekivalo se da će svi članovi Neovisnog odbora PSBiH u ponedjeljak podržati inicijativu Obralije koja bi riješila pitanje smjene zamjenika direktora SIPA-e.
Vijesti / Politika | 03. 10. 2024. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Neovisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je bila zakazana za ponedjeljak, 7. listopada bit će otkazana, saznaje Raport od izvora u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na sjednici je trebala biti razmatrana inicijativa predsjednika Nezavisnog odbora Enesa Obralije za pokretanje disciplinskog postupka protiv Zorana Galića, u Hrvatsku odbjeglog zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), osumnjičenog za teška kaznena djela zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio direktor Granične policije BiH.

No, za sada nema ništa od rasprave o toj temi, jer su se, kako saznaje Raport, naprasno razboljela dva od tri člana Neovisnog odbora PSBiH iz reda hrvatskog naroda i Odbor nema kvoruma za zasjedanje.

Tako je spriječeno donošenje odluke da Disciplinska komisija SIPA-e utvrdi prestanak radnog odnosa za Galića.

Činjenica je da se očekivalo da svi članovi Neovisnog odbora PSBiH u ponedjeljak podrže inicijativu Obralije koja bi riješila pitanje smjene zamjenika direktora SIPA-e.

Eventualni protivnici takve inicijative u tom slučaju ne bi imali zakonske argumente za takav stav pa je očigledno bilo lakše opstruirati održavanje sjednice.

''Pretpostavlja se da iza ovakvog scenarija stoji HDZ BiH koji mjesecima odugovlači Galićevu smjenu i na sve načine pokušava izdjelovati njegovo razrješenje, odnosno mogućnost da se udovolji Galićevom zahtjevu za razrješenje čime bi odbjegli zamjenik direktora SIPA-e ostvario određene benefite, za razliku od situacije kada bi bio smijenjen'', piše Raport.

Inače, ukoliko bi bio smijenjen to znači da ne bi imao pravo na otpremninu, odnosno, nikakve privilegije. S druge strane, ako bi bio razriješen dužnosti onda bi imao te pogodnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close