Konaković tvrdi

Izetbegović preko Osmice spašavao Dodika od procesa?

Konaković je kazao kako je Dodiku je jasno da je ova politika koju je donijela Trojka, realna politika.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2024. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović je direktno kroz svoje kontakte preko Osmana Mehmedagića i drugih utjecao da se kontroliraju neki pravosudni procesi vezani za Milorada Dodika, rekao je za BHRT Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i pravda i ministzar vanjskih poslova BiH

''Prije se Dodik mogao nagađati s onima koji kontroliraju dio pravosuđa, sada više ne može i vidim da mi se na dnevnoj ili nekoj tjednoj bazi barem obraća da je vrlo inspirativan, bolje mu je neka brine o sebi neka uradi nešto za te ljude u bh entitetu Republike'', rekao je Konaković.

Kaže kako je zanimljivo da Dodik ''u zadnjih nekoliko obraćanja, obraćajući se meni, šalje poruku da brine o bošnjačkom narodu, naziva ga pravim imenom, ne zove to više muslimanima i ne vrijeđa''.

Konaković je kazao kako je Dodiku je jasno da je ova politika koju je donijela Trojka, realna politika.

"To je politika koja je osvijetlila političku scenu, uzrokovala da se nađe tamo gdje je danas, izoliran, procesuiran, sankcioniran. Tamo je poveo sa sobom najbliže suradnike, članove obitelji i zato je nas, mogu reći iz njegovog ugla s pravom ljut, mogu mu samo poručiti da ćemo i dalje s time nastaviti. Njega pozivam da prestane nanositi štetu ljudima u Bosni i Hercegovini, ljudima koji žive u BH entitetu Republika Srpska, da ne brani interese ruskog'', rekao je.

Konaković je naveo kako je Milorad Dodik vrlo je nepredvidiv kao partner u vlasti.

"On je prvih nekoliko mjeseci, možemo reći čak i prvih evo sedam, osam, devet, možda do godinu dana bio dio jednog možda najkvalitetnijeg, najboljeg perioda na razini države usvajanja 16 kvalitetnih zakona, od toga sedam iz reformske agende, rješavanja problema Europola, programa reformi na vrijeme i drugih pozitivnih pomaka, to je zaista činjenica. Ja sam utvrdio, dalje tvrdim da je nakon moskovskog pritiska, direktnog lobiranja iz Moskve, Dodik promijenio svoj kurs. Od odlaska u junu u Moskvu, nismo usvojili niti jedan važan europski akt iz Evropske agende. Dakle, on je potvrdio da njegovim odlukama vlada i upravlja Moskva i da mu je interes ruskog važniji od interesa srpskog naroda'', rekao je Konaković za BHRT.

Video: Elmedin Konaković o aktuelnim političkim temama

Naveo je kako samostalnost Republike Srpske nikada nije bila opcija, niti će biti opcija.

"On bi da je smio i da je imao hrabrosti pokušati takav proces, naišao bi na zid, siguran sam, i to bi bilo najviše na štetu BH entiteta Republika Srpska. Niti bi ekonomski onda ni demografski na bilo koji način taj entitet mogao preživjeti, mi smo mu više puta govorili, hajde sad kreni, on je naravno to koristio u dnevno političke kampanje, ali opcija osamostaljenja Republike Srpske ne postoji, dakle to je možda dio teritorije koji bi takvim eventualnim scenarijem ušao u neki kratki zaplet i potpuno izgubio svu autonomiju koju trenutno nažalost zbog daytonskog uređenja ima'', rekao je, između ostalog, Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close