SIP

Kinder jaje odlučilo: PDP dobio izaslanika u Domu naroda

SNSD ima tri izaslanika u Klubu srpskog naroda, SDS jednog, a danas se odlučivalo između Snježane Novaković-Bursać (SNSD) i Nenada Vukovića (PDP).
Vijesti / Politika | 01. 07. 2024. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u Sarajevu je održano ždrijebanje za dodjelu mandata izaslaniku iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz ''kinder-jajeta'' izvučen je PDP što znači da će ova stranka imati izaslanika u Domu naroda PSBiH, a to će biti Nenad Vuković.

Na osnovu Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS od 30.5.2024. godine, utvrđeno je da dvije kandidatske liste: kandidatska lista PDP – Partija demokratskog progresa i kandidatska lista predlagača Ranke Perić Romić, imaju identičan broj glasova – 12. Zbog toga je bilo potrebno provesti postupak ždrijebanja za dodjelu jednog mandata izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS, navodi Televizija N1.

SNSD ima tri izaslanika u Klubu srpskog naroda, SDS jednog, a danas se odlučivalo između Snježane Novaković-Bursać (SNSD) i Nenada Vukovića (PDP).

Do ovog postupka je došlo nakon što se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kada je jedan listić tijekom izbora izaslanika iz reda srpskog naroda u NSRS proglašen nevažećim. SIP je zatim proglasio listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio.

Tako će sada izaslanici iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH bizi: SNSD – Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić, SDS- Želimir Nešković i PDP – Nenad Vuković.

Uoči ždrijebanja u SIP-u, počelo se pričati o mogućnosti pokretanja rekonstrukcije aktualnog saziva Vijeća ministara BiH, no mnogi su rekli i da je to malo vjerojatno jer SNSD ipak ima tri izaslanika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Srnu da je žrijebanje za petog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH unaprijed smišljena prevara, s ciljem da mandat dobije PDP a izgubi Republika Srpska.

 

Kopirati
Drag cursor here to close