Reakcije

Komentari na Alićeve podstanare: Ovakvim ljudima ne bi smjelo biti mjesta u politici

Na konstataciju novinara da ima osjećaj da su podstanari u BiH, Alić je rekao kako su oni vlasnici a da su drugi podstanari iza kojih treba čistiti i popravljati.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2024. u 11:52 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaki normalan čovjek zanijemi na ovakve izjave'', kaže politička analitičarka Tanja Topić komentirajući intervju Džafera Alića, predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, koja je izazvala reakcije jer je govorio o tome tko je vlasnik a tko podstanar u BiH.

Topić kaže kako su izjave ''bez uvijanja iskrene, autentične, istovremeno fašističke'' i ističe kako je problem u tome što na njih reagiraju strana veleposlanstva, pojedini mediji i tek poneki političar selektivno i po potrebi.

Apsolutna jedinica mjere

''Ostali zavjerenički šute. Kao da nam je postalo normalno protjerivati i istrebljivati one koji nam nisu po mjeri a apsolutna jedinica mjere smo mi. Postavlja se pitanje tko to i kome dodjeljuje tapiju na zemlju, teritorij, prostor, grad, a kome se lijepi etiketa prognanika iz vlastitog prostora. Nesumnjivo da je ovo najmračniji govor mržnje, koji izaziva zebnju'', rekla je za Bljesak.info Topić.

Ivana Marić kaže kako su dvostruki aršini veliki problem u Bosni i Hercegovini ''jer se u situaciji kada neko nešto kaže ili uradi, prvo pogleda tko je to rekao, kojoj naciji pripada, kojoj političkoj stranci pa se tek onda na osnovu tih informacija zauzima stav''.

''Ako je netko iz 'naših' redova rekao nešto loše prvo se pravimo da nismo čuli što je rekao, pa onda to pokušavamo relativizirati, pa opravdati i na kraju reći da i drugi to rade. Ako ništa od toga ne uspije, onda možemo reći da se borio u ratu, a ako je bio ranjen onda mu je sve oprošteno, pa čak i korupcija. Ako se radi o osobi koja pripada drugoj političkoj stranci ili naciji, onda ta izjava dobiva višestruko na jačini i značaju. Odjednom to postaje neoprostiva uvreda i poziva se na javni linč takvih osoba'', navela je Marić.

Naši i njihovi

Ova politička analitičarka iz Sarajeva kaže kako su u takvim okolnostima ljudi zbunjeni i ne mogu više razaznati šta je dobro, a šta zlo jer im na različite načine tumače isti čin, u ovisnosti tko ga radi.

''Pa tako imamo da podrška 'našim' ratnim zločincima nije isto kao kad drugi podržavaju 'svoje' ratne zločince. Ista stvar je i s izjavom o tome da jedan narod ima veće pravo na ovu državu od bilo kojeg drugog. Da pitate bilo kojeg političara šta misli o tome ali da mu kažete da je to izjavio netko tko pripada drugoj naciji, oni bi to osudili, ali sve dok pripada istoj naciji neće ponestati opravdanja i podrške. U državama razvijene demokracije ovakva izjava bi bila dovoljan razlog za podnošenje ostavke i to na zahtjev stranke iz koje taj političar dolazi. No, kod nas se to još zadugo neće desiti'', rekla je Marić.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala BiH, rekao je kako su izjave poput ove ''manifestacija politika usmjerenih na izazivanje sukoba i mržnje, te kao takve predstavljaju veoma opasnu pojavu''.

Manifestacija ekstremističke politike

''Uvijek i svuda je važno takve izjave osuditi i ukazati na svu pogubnost koju one proizvode. Retrogradne i ekstremističke politike čija je i ova izjava manifestacija i drže BiH desetljećima već zakovanu na samo dno liste europskih zemalja po pitanju ostvarivanja ljudskih prava i sloboda ali i ukupnog društveno-ekonomskog razvoja zemlje'', rekao je Blagovčanin za Bljesak.info.

Iako se traže i posebne sjednice županijske Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovoj aferi, te se traže smjene i ostavke, Topić kaže kao sumnja da će Alić biti procesuiran.

''Nije on uznemirio one kojima je posao da iole očiste ovaj otrovnim riječima kontaminiran prostor, one će biti relativizirane kao svaki put do sada, jer su izrečene u 'žaru političke borbe' i jer nisu izazvale pogubne posljedice po jednu zajednicu. Iako je niz pogubnih posljedica što riječi što djela političara dosegnuo vrh ledenog brijega'', kaže Topić.

Zahtjevi za smjenu opravdani

Marić kaže kako je Bosna i Hercegovina ''osuđena na daljnje stagniranje, pa i nazadovanje sve dok riječi i postupci ne budu tretirani bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost počinitelja''.

''Do tada ćemo imati sve manje demokracije, a sve više demokrature'', rekla je Marić.

Blagovčanin pak kaže kako ''ovakvim ljudima ne bi smjelo biti mjesta u politici''.

''Zahtjevi za njegovu smjenu apsolutno su legitimni i opravdani'', rekao je Blagovčanin.

U intervjuu za televiziju Bir, na konstataciju novinara da ima osjećaj da su podstanari u BiH, Alić je rekao kako su oni vlasnici a da su drugi podstanari iza kojih treba čistiti i popravljati.

Kontekst

Upit smo uputili službeno hercegovačko-neretvanskoj SDA, ali odgovor nismo dobili. No, Alić je u izjavi jednom portalu rekao da je sve izvučeno iz konteksta iako se radi o odgovori na novinarsko pitanje koje počinje tumačenjem tko je vlasnik.

''Svi koji me poznaju i koji su radili sa mnom, znaju da sam čovjek koji uvažava sve specifičnosti i prednosti naše domovine. Navedena izjava se tumači na način kako to neko želi da interpretira u datom trenutku. U fokus je, od cijelog intervjua, stavljena riječ podstanari. Vjerujem s razlogom da se skrene pažnja sa ostatka intervjua u kojem sam precizno govorio o životu društvu i politikama u Hercegovini'', rekao je Alić.

Na njegove izjave reagirali su i iz američkog Veleposlanstva u BiH i iz OHR-a, a HDZ BiH je zatražio njegovu smjenu ili ostavku dok je Klub zastupnika HDZ-a 1990 zatražio posebnu sjednicu.

Alić pak kaže kako smo ''u izbornoj kampanji, pa pojedinci u ovom mjesecu imaju rješenje za sve''.

''Pozivam ih da se okrenu glasačima i da predstave programe, a ne da kampanju grade na izvrnutim izjavama drugih'', rekao je Alić.

Kopirati
Drag cursor here to close