Nižu se reakcije

Reagirao i OHR: Alićeva zamisao je opasna i podsjeća na opravdanje etničkog čišćenja

OHR navodi i kako takve izjave "odvraćaju mlade ljude, budućnost ove zemlje, te produbljuju podjele".
Vijesti / Politika | 10. 09. 2024. u 10:46 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) reagirao je na izjave predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Džafera Alića, koji je izjavio da su Bošnjaci "vlasnici Bosne i Hercegovine", dok su ostali narodi "podstanari" iza kojih je potrebno "čistiti, mesti i popravljati".

OHR je u reakciji objavljenoj na mreži X ocijenio ove izjave kao uvredljive i istaknuo da takva retorika pokazuje "duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njezine povijesti, vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota".

Demonizacija susjeda

"Zamisao da se bilo koji narod u Bosni i Hercegovini, bilo konstitutivni ili Ostali, može okarakterizirati kao 'vlasnik' ili 'podstanar', je uvredljiva i opasna. Ona podsjeća na narative korištene prije trideset godina za demonizaciju susjeda i opravdanje etničkog čišćenja, genocida i drugih zločina", stoji u priopćenju OHR-a.

OHR navodi i kako takve izjave "odvraćaju mlade ljude, budućnost ove zemlje, te produbljuju podjele".

U priopćenju se ističe kako Bosna i Hercegovina ostaje "mirna i stabilna zemlja, dom svim svojim narodima i građanima", te da je zadatak političkih predstavnika raditi na jednakopravnosti svih i stvaranju zajedničke, prosperitetne budućnosti.

OHR je također pozvao političke aktere da se suzdrže od "unitarističkih i secesionističkih" izjava, naglasivši da se izbori ne dobivaju širenjem mržnje, već konkretnim promjenama koje poboljšavaju živote građana.

Traži se smjena

Podsjetimo, na Alićeve stavove iznesene na televiziji BIR reagiralo je i američko Veleposlanstvo u BiH koje je poručilo da ''u javnom diskursu nema mjesta jeziku koji promovira netoleranciju i sugerira da je BiH isključivo domovina samo jedne etničke grupe''.

''To nije bio slučaj stotinama godina i nije tako ni danas. Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju retoriku, bilo da dolazi od bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih političkih ili drugih aktera, koja nastoji posijati daljnje podjele u BiH. To je neodgovorno i opasno'', naveli su iz američkog Veleposlanstva.

Reagirao je i Klub zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNŽ-a i zatražio sazivanje posebne sjednice na kojoj će se raspravljati o njegovoj smjenu koju je zatražio i HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close