Skandal

Traži se ostavka ili smjena -  Alić: Mi smo vlasnici BiH, ali imamo vrlo neugodne podstanare

Između ostalog, Alić je gostujući na spomenutoj televiziji, govorio o izgredima u Mostaru, policiji te je kritizirao posjetu hrvatskog premijera ceremoniji otvaranja mosta Hercegovina. Uz to, kritizirao je stranke Trojke.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2024. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Skupštine HNŽ-a, Džafer Alić, (SDA) gostujući u emisiji Aktualno BIR TV-a izjavio je kako su Bošnjaci vlasnici BiH te da imaju podstanare.

Reagirao je na to Damir Džeba, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNŽ, rekavši kako je Alić ''izjavio nedopustive i skandalozne stavove brutalno vrijeđajući Hrvate i Srbe u BiH, nazivajući ih podstanarima u BiH''.

Čistiti, mesti...

''Poručiti javnosti: 'Mi (Bošnjaci) smo vlasnici BiH ali imamo vrlo neugodne podstanare (Hrvate i Srbe) iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…' je poslao poruku govora mržnje prema konstitutivnim narodima, Hrvatima i Srbima, označavajući ih neugodnim podstanarima u BiH iza kojih treba 'čistiti i mesti'. Ovakav oblik javnog govora promovira i potiče na netoleranciju, diskriminaciju, nasilje i neprijateljstvo prema nacionalnom porijeklu odnosno konstitutivnim narodima Hrvatima i Srbima te predstavlja govor mržnje'', naveo je Džeba.

Istaknuo je kako u ovom Klubu smatraju ''kako je Džafer Alić ovakvim stavom izgubio sposobnost poštivanja ustavnog poretka ove zemlje i istovremeno potvrdio svoju spremnost na kršenje Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Ustava Bosne i Hercegovine, te položene prisege Ustavu HNŽ kao i na nepoštivanje vladavine prava''.

''Zbog ovakvog djelovanja Alić nije dostojan obnašanja dužnosti predsjednika Skupštine HNŽ tražimo njegovu ostavku ili smjenu. Javnim obraćanjima koja podrivaju postignuti napredak u odnosima konstitutivnih naroda u BiH i ostalih, sijanjem mržnje i netrpeljivosti s mogućim elementima poziva na nasilje, nema mjesta u pristojnom društvu i zajednici. Diskriminacija izrečena s pozicije moći, kao što je ona predsjedavajućeg Skupštine, dodatno potiče podjele, nesigurnost i netoleranciju u društvu. Zabrinjavajuće je što ovakav govor dolazi od osobe koja bi trebala zastupati interese svih naroda i građana, a ne samo jedne etničke skupine'', navodi se u reagiranju.

Video: Džafer Alić: Mi smo vlasnici BiH, ali imamo vrlo neugodne podstanare iza kojih moramo čistiti

Zahtjev za smjenu

Džeba kaže kako je predsjedavajući Skupštine Džafer Alić ''imao zakonsku i moralnu obvezu promovirati stabilnost, pomirenje i unaprjeđenje društvenih odnosa s pozicije koju obnaša, politike koju predstavlja no izdao je sve vrijednosti, interese i ustavna načela Bosne i Hercegovine''.

''Zahtjev za smjenu ili ostavku Džafera Alića, s obzirom na njegovu retoriku koja potiče podjele i nepoštovanje ustavnog poretka, razumljiv i opravdan je jer njegovo ponašanje ozbiljno podriva povjerenje u institucije i vladavinu prava'', naveo je Džeba.

Između ostalog, Alić je gostujući na spomenutoj televiziji, govorio o izgredima u Mostaru, policiji te je kritizirao posjetu hrvatskog premijera ceremoniji otvaranja mosta Hercegovina. Uz to, kritizirao je stranke Trojke. 

Kopirati
Drag cursor here to close