Galićeva prijava

Komšić i generali: Otvoren predmet u Tužiteljstvu

Galić je prijavu poslao prije više od četiri mjeseca zbog čega je tražio da mu se odgovori u kojoj fazi je ovaj predmet.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2024. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tužiteljstvo BiH 19. travnja 2024. podnijelo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH zahtjev za provjeru navoda kaznene prijave te da je predmet trenutačno u procesu obrade i ima status 'otvoren''', naveo je glavni državni tužitelj Milanko Kajganić u odgovoru zamjeniku ministra obrane Slavenu Galiću koji je podnio prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog kršenja zakona prigodom postupka imenovanja najviših hrvatskih časnika u generalskome zboru Zajedničkog zapovjedništva Oružanih snaga BiH.

Tužiteljstvo je u odgovoru potvrdilo kako je 4. srpnja 2024. Galić podnio upit Tužiteljstvu BiH o statusu prijave protiv Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Galić je prijavu poslao prije više od četiri mjeseca zbog čega je tražio da mu se odgovori u kojoj fazi je ovaj predmet.

Predsjedništvo BiH u prosincu prošle godine imenovalo je novi generalski zbor Oružanih snaga BiH u kojemu su bošnjački i srpski član državnog vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović potvrdili bošnjačke i srpske generale onako kako ih je predložilo Ministarstvo obrane BiH.

Tako nije postupio Željko Komšić, koji je tom prigodom umirovio jednoga hrvatskog generala Marka Stojčića te promijenio raspored preostale trojice hrvatskih generala imenujući Martina Propadala za generala iako po navodima zamjenika ministra Galića za to nije imao uvjete.

Uz to je Galić rekao kako je Komšić prekršio Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH, zbog čega je i podnio kaznenu prijavu.

Novi saziv generala je svejedno početkom veljače preuzeo dužnost iako njihovo imenovanje nije potvrdio Parlament BiH.

Niz je prekršenih zakonskih odredbi u prijavi naveo zamjenik ministra obrane. Naime, ne isključujući završnu ulogu koju ima Predsjedništvo BiH, kod imenovanja generalskoga zbora postoji jasna zakonom propisana procedura. Ta procedura imenovanja počinje svojevrsnim kadroviranjem unutar Ministarstva, prolazi filtar Predsjedništva, a u konačnici generale potvrđuje Parlament.

U ovome slučaju izigrani su prijedlozi Ministarstva i zaobiđen Parlament BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close