Između redova

Košarac tvrdi: U institucijama BiH radikalne strukture s ratnim ciljevima

''Sarajevo uvijek treba čitati između redova, jer nije sve onako kako izgleda'', kaže Košarac.
Vijesti / Politika | 23. 09. 2024. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Republike Srpske desetljećima upozoravaju da su u institucije BiH duboko inkorporirane određene radikalne strukture iz FBiH, koje nikada nisu odustale od svojih ratnih ciljeva i vizije unitarne muslimanske države, izjavio je za Srnu zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, Staša Košarac.

Hvalospjevi o Dodiku

Košarac je naglasio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ''najbolji čuvar i stub obrane Srpske i interesa srpskog naroda u BiH i njegova politika ne odustaje od daytonskog koncepta BiH, zagovarajući dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te promovirajući politiku mira i stabilnosti''.

"Kada god je želio da napravi iskorak na bazi unutarnjeg dogovora, uslijedile su sasvim drugačije reakcije iz FBiH, zasnovane na dodatnoj radikalizaciji prilika, unitarizmu i težnji za centralizacijom institucija BiH, što je apsolutno neprihvatljivo za Srpsku", rekao je Košarac.

Rekao je kako su radikalne strukture, koje stanuju u institucijama BiH, u proteklom razdoblju po ćoškovima raznih zapadnih veleposlanstava i međunarodnih institucija sa sjedištem u Sarajevu targetirale predsjednika Dodika kao ključnog krivca za neostvarivanje vlastitih političkih snova o unitarnoj muslimanskoj BiH.

"Oni su sa svojim međunarodnim mentorima kreirali politike napada na Dodika i Srpsku. Nisu prezali da javnom linču izlože Dodika i članove njegove obitelji. Konstantno u javnosti iznose lažne optužbe, insinuacije i prijetnje, ne libeći se čak ni da otvoreno pokažu mržnju. Pokrenuli su politički montiran proces protiv Dodika pred Sudom BiH i vrše političku represiju, kako bi ga uklonili sa političke scene. Svjesni njihovih prljavih i nečasnih namjera, opravdano pitamo da li je uopće sigurno da predsjednik Dodik dolazi u Sarajevo", istaknuo je Košarac.

Sarajevo uvijek treba čitati između redova

Naravno, dodao je on, iz Sarajeva će mnogi negodovati, ali Sarajevo uvijek treba čitati između redova, jer nije sve onako kako izgleda.

"Svjedoci smo da su određeni politički faktori unitarnog karaktera često zloupotrebljavali OSA BiH, koja je čak imala karakter stranačke agencije. Ne bi bilo iznenađujuće da upravo u OSA i dalje postoje strukture paralelnog sigurnosno-obavještajnog sustava pod kontrolom radikalnih bošnjačkih krugova i ratnog kadra", rekao je Košarac.

Naveo je kako su stoga opravdane težnje i inicijative koje idu za tim da je neophodan povratak na izvorne dejtonske nadležnosti, odnosno da Srpska formira svoju obavještajnu agenciju.

"MUP Srpske je jak, organiziran, stabilan i sposoban da zaštiti predsjednika Dodika i poduzme sve neophodne mjere koje jamče njegovu sigurnost", zaključio je Košarac.

Likvidacija Dodika

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je kako se OSA BiH treba vratiti u zakonske okvire jer je u proteklom razdoblju, kako se navodi, bila uključena u pripremu likvidacije najviših dužnosnika Republike Srpske i Srbije te ih prisluškivala što je uznemirilo javnost.

"Planirane su i realizirane druge stvari poput nastojanja da se prisluškuju najviši dužnosnici Republike Srpske i Srbije. Bili su uključeni u brojne manipulacije i ne čudi nas to", rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci, komentirajući navode da su ključni ljudi ove institucije pripremali likvidaciju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića.

Kaže da je neophodno da se OSA počne baviti svojim poslom, jer je u proteklom periodu stavljena u funkciju realizacije ciljeva koji nisu propisani zakonom i normama.

Kopirati
Drag cursor here to close