Nenad Vuković

Novi izaslanik u Domu naroda: Krenuti u smjenu Vijeća ministara - SNSD: Mućak delegat

Vuković kaže kako je pravna bitka PDP-a počela prije godinu i pol dana i da se danas pokazalo da je pravda spora ali dostižna.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2024. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nenad Vuković, član PDP-a koji bi nakon ždrijebanja u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH trebao ući u Dom naroda BiH, kazao je da je njihova intencija da se krene u smjenu Vijeća ministara BiH.

Vuković je kazao da namjera PDP-a nije da što prije uđe u vlast, nego da prvo smijene Vijeće ministara, prenijela je UNA TV.

"Mislim da smo danas prvenstveno mogli svjedočit transparentnom procesu i da je sreća odlučila o tome kome će ovaj delegat pripasti", rekao je.

SNSD o prevari

Dodao je kako je pravna bitka PDP-a počela prije godinu i pol dana i da se danas pokazalo da je pravda spora ali dostižna.

"Naša intencija je da pokrenemo proceduru razrješenja ovog Vijeća ministara koje ništa nije uradilo dobro. Dosta nam je sastanaka lidera na kojima se govori o tome zašto se ništa nije uradilo od dogovorenog na prošlom sastanku", rekao je Vuković.

Istaknuo je kako nisu pričali s drugim partijama o formiranju nove parlamentarne većine.

Milorad Dodik rekao je za Srnu da je ždrijebanje za petog izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH unaprijed smišljena prevara.

"Moram da kažem da se naš izaslanike u Domu naroda neće povući jer su to garantirana prava Republike Srpske", poručio je Dodik.

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, i izaslanik u Domu naroda iz RS rekao je kako ta stranka ne prihvaća odluku Središnjeg izbornog povjerenstva.

''Dakle, Narodna skupština RS je izabrala pet izaslanika iz RS i tu se ništa neće primijeniti. SNSD ima četiri izaslanika i SDS jednog i to je to. Mi se nećemo povući, nastavljamo da branimo interese RS u Domu naroda'', rekao je Kovačević.

Dodao je kako je ovo sve ''dio jednog političkog projekta''.

Mućak delegat

''Ustav BiH je rekao da je jedina institucija koja bira izaslanike iz RS Narodna skupština RS. To nije nikakav SIP, nikakva jaja ili kinder jaja. Sud BiH se o istom predmetu izjašnjavao tri puta. Dva puta je donio jednu odluku, onda, po nalogu, drugačiju'', tvrdi Kovačević.

Osim toga, kako je naveo, treba imati na umu i odluku NSRS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH ''koji je rekao da za njegov rad ne trebaju Srbi iz RS''. 

''Mi iz RS nemamo predstavnika u Ustavnom sudu i ne priznajemo taj sud'', poručio je Kovačević te dodao kako je cilj ove odluke "rušenje demokratske volje građana RS, a da se nalagodavac nalazi u određenim ambasadama''.

Kako je kazao, jedino rješenje bi bilo da je Ustavni sud BiH, u skladu sa Ustavom BiH, vratio u proceduru u NSRS izbor izaslanika.

''Mućak delegata koji nam podvaljuju, delegata kojeg vade kao prljav veš iz bubnja, RS neće prihvatiti. Mi smo izabrali. To ne može da mijenja ni američka ambasada, ni SIP, samo NSRS'', tvrdi Kovačević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close