Razorne posljedice Deklaracije

Opasne ideje ruskog i srpskog svijeta: Bećirović upozorava na prijetnju BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao sastanak s veleposlanicima Kvinte, EU i visokim predstavnikom u BiH
Vijesti / Politika | 26. 06. 2024. u 22:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istaknuo je na sastanku s veleposlanicima država članica Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) da su ideje ruskog i srpskog svijeta revanšističke te se koriste za prekrajanje povijesti.

Napomenuo je kako su mnogi propustili shvatiti Miloševićev govor na Gazimestanu 1989., a sada ne razumiju ni razorne posljedice Deklaracije tzv. svesrpskog sabora.

Na sastanku, održanom na inicijativu predsjedavajućeg Bećirovića, sudjelovali su i šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler te visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Sastanak u Predsjedništvu BiH bio je dio intenzivnih vanjskopolitičkih aktivnosti predsjedavajućeg Bećirovića s ciljem informiranja i djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razgovaralo se o aktualnim političkim, sigurnosnim i drugim izazovima u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS, koje ugrožavaju mir i podrivaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Dr. Bećirović je naglasio važnost zajedničkog usklađivanja aktivnosti sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice kako bi se osiguralo provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanje mira, što je ključno za sigurnost i stabilnost cijele regije.

Ukazao je na opasni projekat velike Srbije koji cilja dobiti u miru ono što nije postignuto tijekom agresije 1990-ih. Promovirana je ideja "jedan narod, jedan sabor", s jasnim vođom ovog velikodržavnog projekta. Bećirović je istaknuo da usvojena Deklaracija tzv. svesrpskog sabora predstavlja institucionalizaciju odnosa Republike Srbije s jednom administrativnom jedinicom u drugoj državi, te ima antidaytonski, antieuropski i antiustavni sadržaj.

Tijekom sastanka, naglašena je važnost zaključaka zadnje sjednice Upravnog odbora PIC-a, koji su potvrdili da organi bh. entiteta RS flagrantno ugrožavaju Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH te njen suverenitet i teritorijalni integritet, navodi se u priopćenju upućenom iz Predsjedništva BiH.

Svi sudionici sastanka složili su se da je potreban veći stupanj koordinacije i efikasnijeg djelovanja međunarodne zajednice u BiH.

Jednoglasno je zaključeno da je nezavisna, suverena, sigurna i multietnička Bosna i Hercegovina zajednički interes BiH, EU, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close