Vukojin izbor

Opozicija: Ovo nije izbor nego nametanje

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković, izvijestio je zastupnike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog suca Ustavnog suda BiH.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 21:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru točke "izbori i imenovanja" u tijeku je rasprava o prijedlogu za izbor suca Ustavnog suda BiH kojeg bira ovaj dom.

Predsjednik Radne grupe za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH, i ujedno dopredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković, izvijestio je zastupnike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog suca Ustavnog suda BiH.

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 14. veljače 2022. godine pokrenuo postupak izbora suca Ustavnog suda BiH, zbog odlaska u starosnu mirovinu.

Radna grupa je, između ostalog, kako je podsjetio Bošković, izvršila razgovor sa svim kandidatima, koje je i bodovala. Zatim je sačinjena Rang lista, prema kojoj je prvorangirani Marin Vukoja. Njega je na kraju Povjerenstvo za izbor i imenovanje predložilo kao jedini prijedlog za izbor suca Ustavnog suda BiH o čemu će večeras na kraju cjelodnevne sjednice glasati Zastupnički dom. 

Mešalić: Doveli ste nam samo jednog kandidata

Kao prvi zastupnik za raspravu javio se predsjednik zastupničkog Kluba "Željko Komšić - Za građansku državu - DF/GS" Mahir Mešalić ističući da je 50 posto Boškovićevog izvještaja o radu Radne grupe falsifikat.

Pročitajte još

"Koliki je stupanj nepovjerenja između HDZ, Naše stranke i SDP-a BiH govori činjenica da je Bošković uvjetovao ovaj izbor – izborom novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Sve se uradilo da se osigura Vukoja kao jedini izbor za imenovanje nedostajućeg suca. Zašto se nije moglo sačekati mišljenje Venecijanske komisije. Doveli ste nam samo jednog kandidata da biramo, tako da nemamo što birati", rekao je Mešalić.

Rang lista

Rečeno je i to da je Radna grupa formirana 6. lipnja 2002. godine u sastavu Mladen Bošković, lsmet Osmanović i Samer Rešidat, članovi Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, te predstavnici Udruženja sudaca Federacije BiH: Hakija Zajmović i Božana Banduka.

Na javni natječaj prijavilo se 14 kandidata, jedna prijava je bila nepotpuna te je odbačena. Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata jer troje nije željelo pristupiti tim razgovorima, a to su bili Bariša Čolak, Mirko Milićević i Ivan Milićević.

Rang lista je sačinjena po sposobnostima kandidata, prema kojoj se na prvom mjestu nalazi Marin Vukoja sa 46,50 bodova, zatim ga slijedi Sanela Gorušanović-Butigan sa 45 bodova, a trećerangirani je Ivo Rozić sa 43,50 bodova. Svi kandidati koji su sudjelovali u intervjuu, istaknuli su da su hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je utvrđena Rang lista, zasjedalo je Povjerenstvo za izbor i imenovanje, koja je Marina Vukoju na kraju predložila da se izabere za suca Ustavnog suda BiH.

Opozicija: Ovo nije izbor već nametanje

Poslanici opozicije su također i danas istaknuli u raspravi da jedan kandidat kao prijedlog za imenovanje ovog suca nije izbor već "nametanje" i da je ovo sve stvar političkog dogovora.

Mešalić je kazao poslaniku Kluba SDP-a Belminu Zukanu da je SDP priklanjajući se HDZ-u BiH tražio da ide rang lista i da se izabere najpozicioniraniji kandidat.

"Izmijenili ste Poslovnik i nek' vam je na čast sve što ste uradili da dođete do izbora Marina Vukoje. Mi ćemo pisati apelaciju i žaliti se Ustavnom sudu", poručio je Mešalić.

Poslanici pozicije u Zastupničkom domu zaključili su isto kao što je utvrdilo i Povjerenstvo za izbor i imenovanje, da je čitava procedura u vezi izbora suca Ustavnog suda BiH urađena u skladu sa "Ustavnom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora suca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH".

Bećirović pozvao Parlament da ne podrži Vukojin izbor

Kakav će ishod glasanja biti ostaje da se vidi, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP BiH) ranije je pozvao Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH jer smatra da "dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor suca Ustavnog suda BiH".

S druge strane, na današnjoj sjednici je prisustvovala predsjednica Federacije Lidija Bradara, koja je istaknula da očekuje da će Zastupnički dom potvrditi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi se za suca imenovao Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi.

U osvrtu na upućeni zahtjev zastupnika opozicije da se spriječi ovo imenovanje kaže da je "cijeli proces politiziran i licemjeran". Smatra da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako prati politička događanja u Bosni i Hercegovini.

Osim ovog imenovanja na sjednici se očekuje da budu potvrđena imenovanja dvoje novih rukovodilaca Zastupničkog doma (predsjedavajući i jedan od dopredsjedavajućih), kao i imenovanje članova parlamentarnih radnih tijela ili dužnosnika u pojedinim federalnim institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close