Uoči izbora

Pitali smo stranke: Što s deponijom Uborak?

Uoči lokalnih izbora za komentar o načinu na koji vide problem deponije Uborak, pitali smo sve one koji su u trci za glasove građana Mostara.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2024. u 13:20 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deponija Uborak je već desetljećima jedno od životno važnih i otvorenih pitanja u Mostaru.

Uoči lokalnih izbora za komentar o načinu na koji vide problem deponije Uborak na području Mostara, pitali smo sve one koji su u trci za glasove građana Mostara. U nastavku donosimo odgovore koje smo dobili (redoslijedom kako su nam na njih odgovarali.

Hrvatska republikanska stranka

Problem Deponije Uborak moguće je riješiti samo na jedan od načina kako je to prezentirano na tematskoj sjednici koja je održana 10.6.2021.godine, što podrazumijeva ogromno ulaganje u nove tehnologije i sustave za preradu i zbrinjavanje otpada, te svakako potpuno drugačiju organizaciju prikupljanja, odvajanja i prerade komunalnog i ostalog otpada.

Svjesni smo da je za Grad Mostar ovo prevelik financijski trošak, ali smatramo da se uz suradnju sa višim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama i korištenjem sredstava iz Europskih fondova ovo pitanje može riješiti, pogotovo imajući u vidu utjecaj Deponije Uborak na vodotok rijeke Neretve, koja na ogroman način utječe na floru i faunu ušća Neretve u Jadransko more. Nažalost Grad Mostar još uvijek nije ispunio niti osnovne preduvjete koje mu je naložilo Gradsko vijeće svojim Zaključcima od 10.6.2024.godine, a koji su se odnosili na izradu novog Prostornog plana, analizu prispjelih prijedloga za sanaciju deponije Uborak, davanja prijedloga za Gradskom vijeću z a izbor najpovoljnije ponude odnosno rješenja.

Hrvatska seljačka stranka

Uborak nema problem, već ljudi koji žive blizu. Problem leži u nizu nezakonitosti vezanim za izgradnju naselja oko i blizu odlagališta. Tražit ćemo krivičnu odgovornost za one koji su izdali građevinske i uporabne, pogotovu ekološke dozvole za te objekte. Nakon presude, Grad bi morao da ljudima osigura adekvatne placeve i novac, odjednom ili sukcesivno, za izgradnju novih objekata za rad i stanovanje. U Gradu se nagomilalo puno toga što se mora riješiti a posljedica je korupcije i nerada plejada gradskih vijećnika koji su jako zažmirili tamo gdje su morali držati oči otvorene i konsultirati, barem preko medija i Internet anketa, stanovnike Mostara i prigradskih općina.

Boška Ćavar

Bila bih spremna podržati i tu spalionicu (o kojoj se priča) ali uz valjanu stručnu argumentaciju. Ne smatram sebe dovoljno kompetentnom predlagati ili agitirati, a kamo li donositi odluku o deponiji Uborak, ili nekom novom rješenju bez valjane stručne osnove. Deponije je u svakom gradu jedan veoma ozbiljan zadatak. Svakako mislim, i dajem podršku stanovnicima koji stanuju u blizini postojeće deponije da se njihovo zdravlje mora zaštiti. Ali, problem te, kao i neke eventualno nove deponije za Mostar, mora riješiti struka uz iskrenu i transparentnu suradnju sa zainteresiranim građanima.

Elvis Redžić

Uborak se treba ugasiti i napraviti regionalnu spalionicu u Aluminijskom kombinatu koji je uzurpiran od države.

Koalicija za Mostar

Problem deponije Uborak je kompleksan problem koji se po našem mišljenju jedino može rješiti uvođenjem odvajanja reciklažnog otpada čime će se u prvom koraku smanjiti ukupna količina otpada koja dolazi na deponiju, da bi zatim u drugom koraku krenuli sa preradom preostalog otpada kompostiranjem ili preradom u RDF. Dobiveni kompost bi se koristio za ozelenjavanje starih ploha deponije ili bi se transportovao na neku od aktivnih deponija u BiH kao pokrovni materijal, dok bi se RDF mogao slati na spaljivanje u termoelektrane ili cementare u zavisnosti od njegove kvalitete. Ovo se može postići u roku od pet godina koliko je predviđeno u planu prilagodbe i zatvaranja deponije Uborak.

Dugoročno se svakako treba planirati izgradnja jedne centralne spalionice npr. u blizini Sarajeva ili Zenice gdje bi se komunalni otpad spaljivao i koristio kao energent. Svakako da sva nastojanja trebaju biti u interesu građana, i da napori ka kratkoročnoj sanaciji, ali i dugoročnom rješenju ne smiju imati nikakve posljedice po stanovništvo.

HDZ 1990

Rješavanje Deponije Uborak zahtijeva sveobuhvatan pristup. Treba izraditi strategiju za sanaciju postojeće deponije koja će uključivati zbrinjavanje otpada, reciklažu i ekološku obnovu. Uvesti sustavno selektivno prikupljanje otpada. Poticati građane na razdvajanje otpada na izvoru kako bi se smanjila količina otpada koja završava na deponiji, te osigurati financijska sredstava za provedbu projekta uključujući mogućnosti financiranja iz europskih fondova ili kroz suradnju sa međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom okoliša i ekološkim problemima. Deponija u ekološkom smislu treba zadovoljiti potrebe i grada, ali i mještana koji žive u neposrednoj blizini.

HDZ BiH

Deponija Uborak unatoč činjenici kako postoji interes nekolicine da ostane problem ima jasan plan prilagođavanja u trajanju od 5 godina i konačno zatvaranje. Unatoč opstrukcijama od strane Inicijative Plan prilagođavanja je postao pravomoćan i odbačene su sve žalbe koje su taj plan osporavale. Nakon što završimo proces ishodovanja preostalih dozvola krećemo u proces zatvaranja deponije. Osigurali smo sredstva za tu namjenu i točno znamo put kojim treba ići. Da nije bilo opstrukcija koje i danas traju, danas ne bismo govorili o tome da krećemo u implementaciju plana zatvaranja, nego bismo konstatirali kako smo prošli pola puta. Da je naša opredjeljenost jasna govori i činjenica kako smo ovaj Plan donijeli na Gradskom vijeću još prije više od 2 godine.

Kopirati
Drag cursor here to close