Anketa

Grad pitao mlade: Imaju li volje i želje da mijenjaju Mostar?

Na pitanje jesu li članovi neke političke stranke 65,2% anketiranih se izjasnilo da nije član niti jedne političke stranke, a 11,7% se izjasnilo da ne želi biti član političke stranke.
Vijesti / Politika | 19. 07. 2024. u 17:00 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru inicijative za oblikovanje budućnosti mladih u Gradu Mostaru, Grad Mostar je proveo anketu pod nazivom ''Potrebe, problemi i stavovi mladih u Gradu Mostaru'' s ciljem izrade Strategije za mlade Grada Mostara 2024-2028. koja je usvojena na prošloj sjednici gradskog vijeća.

Politika i mladi

Na pitanje jesu li članovi neke političke stranke 65,2% anketiranih se izjasnilo da nije član niti jedne političke stranke, a 11,7% se izjasnilo da ne želi biti član političke stranke, a 23% anketiranih se izjasnilo da su članovi stranke. Da se nikako ne želi uključiti u politiku izjasnilo se 70,5% anketiranih, te najveći broj anketiranih uopće ne zanima politika na bilo kojoj razini. Samo 9,8% anketiranih se izjasnilo da se želi uključiti u politiku jer misli da može promijeniti nešto u Gradu Mostaru, a 8,2% jer misli da može nešto promijeniti u BiH. Samo 5,9% anketiranih bi se željelo uključiti u politiku jer misle da tako lakše mogu doći do posla.

Na prošlim lokalnim izborima glasalo je 26,8% anketiranih dok 52,1% nije imalo pravo glasa, a 21,1% nije glasalo. Na sljedećim lokalnim izborima glasat će 40,4% anketiranih, a 15,8% je izjavilo da neće glasati, dok 12,9% još uvijek ne zna hoće li glasati. Na prošlim lokalnim izborima najviše je onih koji su glasali na osnovu informacija iz medija (9,2%), a na osnovu programa glasalo je 7,2%, a glasalo je zbog činjenice da osobno poznaju kandidata 8,6% anketiranih. Anketirani koji su bez veze zaokružili listić bilo je 2,3%, a zato što su članovi strane bilo je 4,7% anketiranih.

Rad Gradskog vijeća

Sa radom Vijeća mladih Grada Mostara nije upoznato 78,5% anketiranih, a 21,1% su upoznati sa radom Vijeća mladih, dok je samo 1,4% anketiranih član Vijeća mladih Grada Mostara. Na pitanje da li smatraju da mladi u Gradu Mostaru imaju dovoljno prilika da izraze svoje stavove i mišljenje o društvenim pitanjima 47,5% je izjavilo da nije sigurno, a 43,2% je izjavilo da mladi nemaju dovoljno prilika, a samo je 13,7% anketiranih izjavilo da mladi imaju dovoljno prilika da izraze svoje stavove i mišljenje o društvenim pitanjima.

Na pitanje u kojoj mjeri mladi imaju utjecaj  na odluke koje se tiču njih, a koje se donose na lokalnoj razini 43,9% anketiranih se izjasnilo da misli kako imaju mali utjecaj, a 23,6% da uopće nema utjecaj. Samo 7,6% anketiranih misli da imaju neki utjecaj, a 24,8% se izjasnilo da ne zna.

Na pitanje u kojoj su mjeri zadovoljni nastojanjima Grada Mostara da preko programa i politika poboljša sudjelovanje mladih u javnom životu 29,5% anketiranih se izjasnilo da je nezadovoljno, 29,5% da je djelomično zadovoljno, a 6,1% da je zadovoljno. Da ne zna izjasnilo se 35% anketiranih.

Što bi predložili?

Na pitanje koje bi inicijative ili projekte predložili kako bi se poboljšali društveni angažman mladih u Gradu Mostaru 27,1% anketiranih je istaknulo podršku sportskim događajima, 26,6% je istaklo organizaciju edukativnih događaja, 24% je istaklo potrebu za kampanjama za podizanje svijesti o društvenim problemima, 16% je istaklo potrebu za razvoj kulturnih programa, a a 6,3% iskazalo je potrebu za inicijativama za očuvanje životne sredine.

Vezano za društveni angažman, tj. na pitanje da li su član nekog udruženja 60,7% anketiranih je izjavilo da nije član niti jednog udruženja, a 18% anketiranih je član sportskog udruženja, 7,4% je član neke humanitarne organizacije. U društvene aktivnosti ili volonterske projekte povremeno se uključuje 31,3% anketiranih, 26,4% anketiranih se rijetko uključuju, 20,7% se nikada ne uključuju, a samo 15% se često uključuju u društvene aktivnosti ili volonterske projekte.

Da svojim djelovanjem mogu utjecati na promjene u Gradu Mostaru smatra 38,1% anketiranih, 19,9% smatra da ne može svojim djelovanjem utjecati na promjene u Gradu Mostaru, a 42% se izjasnilo da ne zna. Na pitanje kakvo je mišljenje o stvarnoj razini podrške koju Grad Mostar pruža mladima u njihovim inicijativama i projektima 48,6%

Na pitanje kako biste ocijenili trenutno stanje životne sredine u Gradu Mostaru na ljestvici od 1 do 5, 50,2% je ocijenilo sa ocjenom 3. Ocjenu 2 je dalo 21,3% anketiranih, a 11,9% je dalo ocjenu 1. Ocjenu 4 je dalo 13,9%, a ocjenu 5 dalo je samo 2,7% anketiranih. 

O anketi

Uključenost u anketi je bilo dobrovoljno i anonimno, a rezultati su prikupljeni putem online formulara. Ukupno je bilo 107 pitanja podijeljenih u 16 dijelova, koji su obuhvatili širok spektar tema od društvenog profila mladih, obrazovanja, rada i zapošljavanja, do poduzetništva, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, kulture i sporta, društvenog angažmana, mobilnosti, informiranosti, sigurnosti, okoliša, kulturnog naslijeđa, slobodnog vremena, te stavova i razmišljanja mladih.

Na anketu je odgovorilo 512 ispitanika, a dobiveni podaci koriste se isključivo kao stručna podloga za izradu Strategije za mlade Grada Mostara 2024-2028., a cilj je bio istražiti stvarne potrebe, izazove i perspektive mladih kako bi se osiguralo da strategija adekvatno odražava njihove interese i doprinosi njihovom razvoju i dobrobiti. 

Od ukupnog broja anketiranih mladih 53% je iz urbanog dijela grada Mostara, a 47% iz ruralnog odnosno prigradskog dijela grada Mostara. Žene su činile 56,8%, a muškarci 43,2% od ukupnog broja anketiranih. Najveći broj anketiranih odnosno 69,3%, bio je u skupni od 15 do 20 godina starosti, od čega je 55% žena. U dobi od 21 do 25 godina starosti bilo je 17,2% anketiranih, a u dobi od 26 do 30 godina starosti bilo je 12,7% anketiranih.

Kopirati
Drag cursor here to close