Kandidati i kandidature

Porast mladih na listama za lokalne izbore: Nova lica u utrci za promjene

Tradicionalno, neovisne liste već godinama daju šansu mlađim generacijama da se okušaju u političkom životu, no ovog puta taj fenomen nije ograničen samo na nezavisne inicijative.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2024. u 09:30 Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini donose zanimljiv preokret u političkom okruženju, a jedan od najupečatljivijih trendova u ovogodišnjem ciklusu je osjetan porast mladih kandidata na listama političkih stranaka.

Neovisne liste već godinama daju šansu mlađim generacijama da se okušaju u političkom životu, no ovog puta taj fenomen nije ograničen samo na njih.

I veće političke stranke u zemlji prepoznale su potrebu za svježim idejama, te su u svojim redovima istaknule mlade ljude.

Promjena paradigme

Ono što je posebno zanimljivo u ovom izbornom ciklusu jest to da su čak i stranke koje su do sada bile poznate po konzervativnijem pristupu, odlučile krenuti u utrku s kombinacijom ''iskusnih'' veterana i mladih lica koje bi trebale predstavljati novu generaciju političara.

Na taj način pokušavaju stvoriti sinergiju iskustva i energije, stavljajući naglasak na inovacije i perspektive koje, smatraju, mogu privući mlađe birače, ali i one koji su možda izgubili povjerenje u dosadašnji politički sustav.

Primjeri iz Hercegovine

Na lokalnim razinama, ovaj trend je posebno vidljiv u nekoliko općina u Hercegovini.

U Čapljini su mlade snage sa novim strankama i pokretima pokrenule trend kandidiranja novih, mladih lica, no ovog puta su u tom gradu i tradicionalne stranke istaknule nove, mlade kandidate.

Čapljina

Tako je, primjerice, Pokret HUM (Humska ujedinjena mladost) na listu stavio isključivo mlade ljude, po godinama. Iako mladi, neki od njih već imaju iskustvo političkog djelovanja na lokalnoj razini, a kandidiranjem mladih kolega željeli su ponuditi širinu u političkom djelovanju novim licima, poput Sandra Jurkovića, Pere Čepe, Petra Pehara...

HDZ BiH tradicionalno na listama kombinira starije i iskusne kandidate, no ovoga puta u Čapljini je nositelj liste mladi Jozo Jurica, koji do sada nije imao posebnog političkog iskustva.

Uz Juricu od mladih su tu još i Ivana Dodig, Josipa Arapović, Ivan Blažević...

Čapljinska neovisna stranka također je kandidirala mlade na svojoj listi. Iako ne dominantno, mladi kandidati, poput Gordana Buntića, Velimira Zvone i Matine Marjanović kotiraju visoko na listi stranke.

Neum

Neum, kao specifična općina zbog svoje turističke orijentacije, također nije ostao imun na ovaj trend. Mladi kandidati ovdje naglašavaju važnost održivog turizma i zaštite prirodnih resursa, čime privlače mlađe birače, ali i starije građane koji prepoznaju važnost dugoročnih strateških ciljeva.

Jedan od primjera je nositeljica liste HDZ BiH u Neumu Daniela Matić, aktualna predsjednica Općinskog vijeća Neum.

Daniela ima iza sebe iskustvo političkog djelovanja od jednog mandata u Općinskom vijeću, a sudeći po novoj kandidaturi, opravdala je povjerenje stranke koja joj je dala mogućnost da bude nositeljica liste za ove izbore.

Stolac

Slična situacija je i u Stocu, gdje su stranke na svojim listama istaknule mlade kandidate s ambicioznim programima vezanim za lokalni razvoj, turizam i gospodarstvo.

Tako je, primjerice, OO SDA Stolac za Općinsko vijeće kandidirao veći broj mladih. Primjer su Ina Eminović, Dženita Pirija, Senija Peco, Irnesa Razić i Adelisa Gadara, a sve su pozicionirane u prvoj trećini liste.

HDZ BiH je i u Stocu kombinirao iskusne ''vukove'' i mlade ''lavove''. Tako mlade na listi ove stranke predstavljaju Kazimir Raguž, Katarina Matić, Tomislav Čoko...

Čitluk

U Čitluku je vidljiva slična strategija, gdje su nezavisni i oporbeni kandidati poznati po mladim imenima, no ovog puta im se pridružuju i kandidati iz stranaka s dugom poviješću u lokalnoj politici.

HDZ BiH u ovoj općini dao je priliku mladim snagama, koje predvode Mario Milićević, Ana Šego, Daniel Vučić, Josip Volarić...

Uz HDZ BiH u Čitluku su mlade za vijeće kandidirali i iz HKDU Hrast, ali i iz Devedesetke te iz HSP-a.

Mostar

U Mostaru, stranke su također uključile nove snage na svoje liste.

Grad koji je bio simbol političkih podjela sada pokušava kroz mlađe kandidate poslati poruku jedinstva i obnove, s posebnim naglaskom na modernizaciju infrastrukture, digitalizaciju javne uprave i stvaranje boljih uvjeta za mlade poduzetnike.

HDZ BiH se i u gradu na Neretvi odlučio za spoj mladosti i iskustva. U utrku će, kao mlade snage, Stanko Ćosić, Damir Šunjić, a među mlade se može računati i nositelj liste te predsjednik GO HDZ BiH Mosar Marko Novak.

HRS će u Mostaru kandidirati relativno mlade, ali iskusne političare poput Silvija Bubala, Slavka Zovke, a na listi su im se pridružili i Danijel Rezić, Josip Aničić...

SDA Mostar na listi ima najmanje mladih u usporedbi sa drugim stranakama. Novi val političara tako na listi SDA predvode Ena Dizdarević, Mirza Lalić, Aldin Pobrić, Dino Memić i Lejla Pilavdžić.

Listu mladih snaga na listi SDP-a Mostar predvode Emina Ćorić, Dino Peco, Denis Bobar, Amina Salčin, Lana Džidić, Amar Đuliman, Ivor Perić...

Mlada energija za novu politiku

Kandidiranje mladih političara na ovogodišnjim lokalnim izborima pokazuje da politički akteri u Bosni i Hercegovini prepoznaju važnost promjene.

Mladi ljudi donose ne samo svježe ideje, nego i drugačiji pristup problemima s kojima se suočavaju njihove zajednice, barem prema onome što se vidi u ovom kratkom vremenu kampanje.

Osim toga, mnogi od njih dolaze iz civilnog sektora, čime dodatno potiču razvoj demokratskog dijaloga i inkluzivnosti u politici.

Veće stranke koriste kombinaciju mladih lica i iskusnih političara kako bi pridobile širu bazu birača, što govori o njihovoj strategiji da zadrže postojeću podršku, dok istovremeno privlače nove, mlađe glasače koji možda prvi put izlaze na izbore.

Takva kombinacija stvara ravnotežu između kontinuiteta i promjena, što je ključno za političku stabilnost i razvoj na lokalnoj razini.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini postaju sve zanimljiviji jer mladi kandidati, bilo da su na neovisnim listama ili unutar velikih političkih stranaka, donose novu dinamiku i nude nade za pozitivne promjene koje mnogi birači već dugo priželjkuju.

Kopirati
Drag cursor here to close