Optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti

Samir Nukić tvrdi kako je u afektu napisao komentar na Facebooku

Svjedočeći u svoju korist, Nukić je potvrdio kako je u srpnju 2023. na svom Facebook profilu ostavio komentar koji se tiče obilježavanja Udruge "Osmica".
Vijesti / Politika | 04. 07. 2024. u 18:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samir Nukić, optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, izjavio je kako je komentar na društvenoj mreži Facebook ostavio u afektu i nepromišljeno, te nije razmišljao o posljedicama svojih djela.

Svjedočeći u svoju korist, Nukić je potvrdio kako je u srpnju 2023. na svom Facebook profilu ostavio komentar koji se tiče obilježavanja Udruge "Osmica".

On je posvjedočio kako se sve dogodilo "iz afekta i nepromišljeno", nakon što je gledao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako negira genocid te Darija Kordića koji je izjavio kako bi ponovio zločine u Ahmićima. 

Nukić je kazao kako je njegova majka rodom iz Ahmića, gdje je stradao njegov pradjed.

Ne razmišlja o posljedicama

Negirao je kako je imao namjeru izazvati nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost te dodao kako nije razmišljao o posljedicama svojih djela.

Kako je rekao, tada nije imao saznanja da ovakav postupak predstavlja kazneno djelo, jer se na društvenim mrežama svašta piše.

Potvrdio je kako je to jedini komentar koji je ostavio, te kako se iz znatiželje fotografirao s maketom oružja jer to ne viđa u svakodnevnom životu.

Optuženi je izjavio kako nije imao namjeru bilo koga uvrijediti i kako se kaje zbog komentara.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Biljane Golijanin, potvrdio je kako riječ "pobiti" poziva na nasilje i kako ovakve poruke mogu poticati na nasilje, ali da je to uradio iz revolta i nije mislio ono što je napisao.

Nukić je optužen za izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

U optužnici se navodi kako je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmero djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Svjedok Obrane Adnan Temimović je ispričao kako poznaje Nukića od rođenja, kao i njegovu obitelj iz Ključa.

Ekscesne situacije

Naveo je da Nukić nije sklon ekscesnim situacijama te je miran i povučen.

On se prisjetio da je 5. travnja 2023. s njim i njegovim ocem bio u Sarajevu, kada je obilježavana 31. godišnjica postojanja Odreda specijalne policije "Bosna".

Posvjedočio je kako je fotografija Nukića nastala u prostorijama Udruženja veterana i kako se radi o vojnom oružju, odnosno maketi koja je izložena u prostorijama udruženja.

"Slikali smo se svi jer smo se sastali nakon 30 godina. Samir je pitao oca može li se slikati“, izjavio je Temimović, dodajući kako nitko nije negodovao zbog fotografiranja.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je kazao kako mu nije poznato da li Dom policije dozvoljava fotografiranje. Nakon što ga je tužiteljica Golijanin upitala jesu li svi eksponati u simbolu rata i oružja, svjedok je izjavio kako bi "trebalo biti".

On je dodao kako nema saznanja da je Nukić fotografiju objavio na društvenim mrežama i da se ne može složiti da je objava poziv na nasilje.

Tužiteljica Golijanin je uložila prigovor na iskaz ovog svjedoka jer je, kako je navela, svjedočio na okolnost osobnosti optuženog.

Suđenje se nastavlja 19. srpnja, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close