Ministar pravde FBiH

Škobić: Velika je obmana kada je u pitanju mišljenje Venecijanske komisije

Ne znam je li itko preveo, pročitao, ja sam uspio danas prevesti to mišljenje, pa smo malo to analizirali, rekao je Vedran Škobić
Vijesti / Politika | 27. 06. 2024. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika je obmana kada je u pitanju mišljenje Venecijanske komisije i što ona kaže. Ne znam je li itko preveo, pročitao, ja sam uspio danas prevesti to mišljenje, pa smo malo to analizirali rekao je za emisiju Federacija danas ministar pravde FBiH Vedran Škobić.

U emisiji se govorilo o konferenciji o temi pregovora o pristupanju država Zapadnog Balkana Europskoj uniji i preostalim koracima do faze pregovora, koju su danas u Sarajevu zajednički organizirali Ministarstvo pravde BiH, Direkcija za europske integracije i Delegacija EU u BiH, zadacima i porukama, Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenom zakonu Federacije i brojnim drugim temama.

Što više različitosti

Izbor nedostajućeg suca u Ustavni sud BiH trajao je više od godinu dana. Sada bi uskoro trebao biti imenovan još jedan sudac iz Federacije. Nedavno je došlo i mišljenje Venecijanske komisije koje donekle kaže nešto što do sad nije bila praksa, odnosno da bi taj sudac trebao imati više iskustva u bilo kojoj oblasti prava, a na pitanje što slijedi Škobić je rekao:

''Velika je obmana kada je u pitanju mišljenje Venecijanske komisije i što ona kaže. Ne znam je li itko preveo, pročitao, ja sam uspio danas prevesti to mišljenje, pa smo malo to analizirali. Ja bih vam samo pročitao jedan stav Komisije, a ima ih 5-6 na isti takav način. Kaže ovako - Komisija se slaže da bi sastav Ustavnog suda trebao održavati što je više moguće različitosti zemlje u smislu etničkih, rodnih, jezičkih, vjerskih i drugih kriterija, budući da bi ta raznolikost povećala i legitimitet i povjerenje javnosti u Ustavni sud'', rekao je.

Na par mjesta, dodaje, Venecijanska komisija kaže da je ono poželjno, čak i razmatrati, pogotovo kod pluralnih uređenja, kao što je BiH, da postoji i taj segment, ali ne da on bude isključivi.

Dva RS, 4 FBiH

''Naravno, pa niko to ne želi. Prije svega mora biti struka, kao što i naš Ustav kaže, da je to pravnik visokih i moralnih kvaliteta. Pa čak, naš Ustav nigdje ne spominje da se mora gledati taj nacionalni ključ, da se spominje bilo koja pripadnost naroda. Ne, Ustav jasno kaže da iz Republike Srpske se biraju dva, iz Federacije četiri'', rekao je Škobić dodajući da ne postoji standard koji kaže kakvi suci trebaju biti.

''Evo vam recimo primjera. Švicarska. Zamislite, određen broj sudaca uopće ne moraju biti pravnici. Belgija, određen broj sudaca mogu biti čak i bivši parlamentarci. Turska - to mogu biti suci, tužitelji, profesori prava, ekonomije i drugih nauka. Dalje, Njemačka, pa zamislite, čak jedan dio sudaca bira pozicija, jedan opozicija. Dakle, i Venecijanska komisija u svom stavu jasno navodi da nema poseban kriterij i jasan standard'', zaključio je.

Naime u Sarajevu je danas održana ministarska konferencija s posebnim fokusom na Poglavlje 23 koje se tiče reforme pravosuđa. Govoreći o zaključcima te koliko je BiH od europskih standarda kada je riječ o pravosuđu, Škobić je rekao da je fokus bio na Poglavlju 23.

''Nama je jasno svima da je Hrvatska već davno to ispunila. Također, Crna Gora je jako blizu, puno dalje od nas. Oni su dosta toga uradili. Također i Albanija. Oni su napravili jako dobre rezultate, Hrvatska pogotovo. Posebno bih izdvojio kod Albanije - oni su pristupili Poglavlju 23 na način da su prvo počeli od zakona koji se tiče izbora sudaca. Ono što sam ja istraživao kod Albanije je da je u tom inzistiranju na integritetu sudaca postigla jako mnogo - čak 40% sudaca nije prošao taj integritet, a jedan dio njih je svjesno odstupio. Upravo je to ono što je zaključak današnje konferencije, mi snažno moramo raditi na usklađivanju naših zakona, onome što nalaže Poglavlje 23.'', rekao je Škobić.

Zakon o VSTV u fokusu

Kaže da je fokus stavljen upravo i na ovaj Zakon o VSTV-u, Zakon o sudovima, zatim o setu zakona vezanih za korupciju, organizirani kriminal, tako da je pred BiH, a pogotovo FBiH, jedan period u kojem ćemo znatno mnogo raditi i truditi se oko tih pitanja.

Rekao je da kada je u pitanju BiH, to pitanje integriteta, odnosno Zakona o VSTV-u, koji je doživio izmjene prije nekih pola godina i nešto više - upravo je kočnica proračun.

''U svemu je kočnica proračun. Ali ja se nadam da će uz dijalog, uz postizanje određenog dogovora, naći se rješenje i za to pitanje. Međutim, ono što je specifično i što sam ja doznao u svome radu, jeste da je postojalo rješenje kada je u pitanju taj integritet, odnosno osiguranje sredstava za rad tog integriteta, da je Ministarstvo financija BiH moglo iznaći određena rješenja, međutim, zašto se odlučilo čekati na izglasavanje proračuna, to je sad pitanje za nadležne. Uglavnom, koliko ja znam, postojala je mogućnost alternativno, mimo proračuna, da Ministarstvo financija osigura sredstva za rad tog odjeljenja'', rekao je.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.
Kopirati
Drag cursor here to close