Što se nudi?

Slogani u Mostaru 2020. vs. 2024: Promjene da bude isto

Dalo bi se raspravljati o prefotošopiranim likovima na plakatima, promašenim porukama, kandidatima koji moraju sami osmišljavati kampanju i proboj do glasača…
Vijesti / Politika | 25. 09. 2024. u 11:17 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opći stav sve manje zainteresiranog i sve površnije informiranog glasačkog tijela u BiH je da su sve politike iste. Stav politika je pak, ma koliko se trudili da pokažu drugačije, da su glasači isti te da im stoga ne treba pružati ništa drugačije.

Tako bi se mogla protumačiti predizborna kampanja u Mostaru, gradu koji se još uvijek navikava na biranje, koji je u godinama neodržavanja izbora zaboravio što je to lokalna tema ali nije zaboravio što je to visoka politika.

Visoka politika između redaka

I upravo se ta visoka politika, unatoč lokalnoj tematici na promidžbenim materijalima, provlači između redaka ili je napisana voskom da se u nekoj malo vrućoj atmosferi ukažu i razotkriju stvarne poruke.

Kampanja u Mostaru kao da se preselila u neki drugi svijet. Plakati su uredno polijepljeni. Tek na nekoliko mjesta stranke su obgrlile stabla iako vjerojatno imaju spreman odgovor na pitanje o ekologiji, čistoći i potrebi da se štiti svako drvo u gradu kojem uvijek nedostaje hlada.

Još uvijek nema, ili se to čuva za velika finala, skupova na kojima će se osim praznih riječi dijeliti kapljice i zalogaji, no tu su zasipanja na društvenim mrežama i skromna sučeljavanja.

No, ono što stranke nude u odnosu na prve izbore nakon zamrznute demokracije u Mostaru, ne razlikuje se puno od onoga što se danas prostire pred javnost. 

Nisu se namučili PR-stručnjaci, ili su preskupi pa su se stranke oslonile na vlastite snage ili priučene komunikatore, pa su slogani slični onima koji su se plasirali 2020.

Sve i za sve

Koalicija za Mostar je 2020. godine nastupala je pod sloganom ''Sve za Mostar'', a ove godine, u drugačijem koalicijskom sastavu nudi ''preokrenuti'' slogan – ''Mostar za sve''. Stranka je, izgleda, dala sve od sebe.

  / Slogani 2020. i 2024.


Njihov partner u vlasti, HDZ BiH, prije četiri godine Mostarcima se nudio kao izbor sa sloganom ''Kvaliteta života i sigurnost''. Četiri godine kasnije, na ovim lokalnim izborima u sloganu se zadržala sigurnost, ali i riječ oko koje su oni kojima je stalo do jezika raspravljali – ''Razvojan, moderan, siguran''.

Hrvatska republikanska stranka prije četiri godine u sloganu je tvrdila kako je ''Generacija promjene''. Na ovim lokalnim izborima odlučili su se za slogan ''Uz čovjeka''.

Vapaj

BH Blok, koji je na prošlim izborima nastupao kao ''Dvojka'' tvrdio je u sloganu da ''Mostar može''.

Ove godine Demokratska se fronta odlučila predvoditi koaliciju Grade moj koja se nije potrudila mijenjati slogan u odnosu na naziv koalicije koja zvuči kao svojevrsni vapaj.

HDZ 1990 nije na prošlim izborima uspio osvojiti srca birača sloganom ''Jer volim Mostar'' pa su se ove godine odlučili zaigrati na emocije i izaći na izbore sa sloganom ''Srcem za Mostar''.

No, 'devedesetka' se nije potrudila svoj predizborni program učiniti dostupnim pače ni oni najuporniji i najvještiji tragači bespućima Interneta ostati kratkih rukava tražeći što se to nudi biračima u Mostaru.

Program Koalicija za Mostar ove je godine prilično srezan u odnosu na predizborni program 2020. godine. ZA razliku od tada, kada su predstavljali devet točaka, ovaj predizborni program nudi njih pet. Prioritet su komunalne djelatnosti, potom lokalni ekonomski razvoj, sport, mladi i porodica, odgoj, obrazovanje i kultura te lokalna uprava i prilagođavanje EU normama.

Glavna tema

Nema ove godine u predizbornim točkama kao prošli put vjerskih zajednica ali je na prvom predizbornom skupu poručeno kako je to glavna tema kampanje ove koalicije.

Odnos prema vjerskim zajednicama bila je posljednja, 11. točka u programu 2020. godine. Tu listu prioriteta predvodila je javna uprava – mjesna samouprava, a slijedili su budžet, obrazovanje i kultura, mladi, sport i rekreacija, socijalna politika i zdravstvo, turizam i okoliš, saobraćaj, boračko-invalidska zaštita, komunala i privreda te urbanizam.

Analizirali smo i rad Gradskog vijeća u prošlom mandatu i šutnju koja je prevladavala u radu. Podsjetili smo i na problem Roma u Mostaru koji se spominju samo u pričama o prosjačenju te analizirali što se nudi mladima u kampanji i kako mlade to ne zanima.

HDZ BiH ove je godine u kampanju uključio matematiku te pokušao sabrati 5+5 gdje su se zbrajali ciljevi na lokalnoj razini i neke stvari za koje je teško zaključiti odnose li se na stranku ili na glasače.

Tako su se među prvih pet prioriteta našli razvoj i rast, otvorenost i modernizacija, društvena pravednost, stabilnost i sigurnost te sport i kultura. Tomu bi se trebalo pridodati dodatnih pet ciljeva a to su: zajedništvo, obitelj, domoljublje, vjerodostojnost i odgovornost. Nije baš jasno zalaže li se stranka za svoje obitelji ili za obitelji glasača, zašto bi glasače zanimala obitelj gradskih vijećnika i čemu domoljublje na lokalnoj razini.

Prepisivanje i dodavanje

Trojka se ove godine u Mostaru odlučila za šest točaka u predizbornom programu pa su pobrojali prioritete koji, sigurno namjerno, svi počinju slovom T: talenat/ljudi, tradicija, tolerancija, tehnologija, turizam i transparentnost

BH blok, koji je svojevrsna Trojka prije Trojke u Mostaru godine 2020. nastupali su na izborima s programom od pet cjelina, a to su: ekonomija, infrastruktura, socijalna zaštita, ekologija i mladi kultura i sport.

Hrvatska republikanska stranka prepisala je dio prioriteta iz prošlog predizbornog programa ili jer nisu znali što bi ili jer su svjesni da su neke stvari ostale neriješene.

HRS je 2020. godine u predizbornim programima isticao točke: transparentan i odgovoran grad, prostorni planovi i prometna povezanost, gospodarski rast i poticaji gospodarstvu, obitelj, komunalne djelatnosti i ekologija, tehnološki razvoj te sport i sportska infrastruktura.

Ove godine HRS nešto prepisuje, nešto dodaje: Transparentan i odgovoran grad, prostorni planovi i prometna povezanost, komunalne djelatnosti i ekologija, gospodarski rast i poticaji gospodarstvu, odgoj i obrazovanje, tehnološki razvoj te sport i sportska infrastruktura.

Slogani koji vise nad Mostarom

Dalo bi se raspravljati o prefotošopiranim likovima na plakatima, promašenim porukama, kandidatima koji moraju sami osmišljavati kampanju i proboj do glasača iako navodno iza njih stoji stranačka mašinerija i promašenim programima koji lutaju od viših razina odlučivanja do završenih lokalnih priča.

Slogani su tu svakako da se zaborave, a rad u lokalnoj zajednici koja mora bježati od previranja s visokih razina mora biti prioritet svih onih koji zasjednu u gradsku Vijećnicu u kojoj još uvijek ne rade svi mikrofoni.

Cilj svih onih koji sriču i zapliću svoje slogane i programe trebao bi biti ukinuti slogane koji vise nad Mostarom, a to je da je podijeljen grad i da je grad slučaj. Tko to uspije, ne treba mu ni plakat ni program.

Kopirati
Drag cursor here to close