Pismo Hrvatskoj

Srebrenički centar traži da se ispita uloga ministra Anušića u ratu zbog izjava u Mostaru

Memorijalni centar Srebrenica traži od hrvatske Vlade da preispita ulogu ministra Ivana Anušića zbog izjave kako je ratovao u Mostaru.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2024. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je u utorak od hrvatske vlade da ispita je li ministar obrane Ivan Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima nakon što je izjavio da se 1993. borio na strani hrvatskih snaga na području Mostara.

Ivan Anušić, ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Hrvatske, izjavio je prilikom ceremonije otvaranja spomenika "Zora slobode" u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara kako je sudjelovao na mostarskom ratištu. 

''Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Zadnji put sam bio 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da obranimo naše vrijednosti, vaše vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim područjima'', rekao je Anušić.

Tim povodom reagirali su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

''Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić, u današnjoj izjavi na otkrivanju spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara, spomenuo je da je kao pripadnik HVO-a učestvovao na "mostarskom ratištu" 1993. godine. Memorijalni centar Srebrenica traži od Vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktualnog ministra u vojne akcije koje je ICTY potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić i Berislav Pušić'', naveli su iz Memorijalnog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close