Obustavljena istraga

Tužiteljstvo: Suljagić, Bajrović i Izetbegović nisu govorili protiv Hrvata

U obrazloženju državnog Tužiteljstva navodi se kako nema dokaza da su osumnjičeni učinili ono za što su prijavljeni.
Vijesti / Politika | 23. 09. 2024. u 14:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv Emira Suljagića, Reufa Bajrovića i Bakira Izetbegovića zbog krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti nakon što je krivičnu prijavu podnio Slaven Raguž, federalni zastupnik i predsjednik HRS-a.

U obrazloženju državnog Tužiteljstva navodi se kako nema dokaza da su osumnjičeni učinili ono za što su prijavljeni.

''Sporne izjave osumnjičenih Emira Suljagića, Bakira Izetbegovića i Reufa Bajrovića kada se promatraju s aspekta postojanja bitnih elemenata koji čine biće ovog krivičnog djela ukazuju na osobni stav osumnjičenih, te stoga njihove izjave ne dostižu potreban i dovoljan nivo koji bi mogao potaknuti na nasilje, ili mržnju, usmjerenu protiv grupe osoba ili člana određene grupe s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, u konkretnom slučaju u odnosu na pripadnike hrvatskog naroda, iz čega proizlazi da se u ovom slučaju više radi o uvredljivim izjavama koje kao takve nisu podobne da izazovu nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost, niti su podobne da potaknu na nasilje ili mržnju protiv pripadnika hrvatske nacionalnosti, te uvažavajući odredbe člana 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava koja kao i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, jamče svakoj osobi slobodu mišljenja, ali istovremeno propisuje da svako pozivanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju koje predstavlja poticanje na diskriminaciju treba biti zabranjeno zakonom. Ovaj zahtjev ne podrazumijeva obaveznu kriminalizaciju takvih postupaka'', objavilo je Tužiteljstvo.

Prijavljeni Suljagić, kako je navedeno u obrazloženju, Tužiteljstvu je izjavio kako se ne želi izjašnjavati te da smatra da je otvaranje istrage nezakonito i neosnovano.

Bajrović je rekao kako negira izvršenje krivičnog djela te da ''njegov privatni život, njegovo učešće i djelovanje u svim sferama društvenog života ukazuju da on nije i ne može biti osoba kojoj se mogu stavljati na teret navodi iz prijave''. Naveo je i kako svojim ''privatnim i javnim životom svjedoči multikulturalnost i tolerancijo kao i potpuno prihvaćanje drugog i drugačijeg''.

Izetbegiović je rekao kako su navodi iz krivične prijave ne predstavljaju samo po sebi govor mržnje te da su izvučeni iz konteksta.

U jednoj se prijavi navodi kako je 16. travnja 2022. godine, prilikom održanog iftara i druženja u organizaciji Općinskog odbora SDA u Hadžićima, Bakir Izetbegović izjavio je da je Armija Bosne i Hercegovine ''bila junačka vojska koja nije pravila zločine'', te da ''takav narod koji je užasne zločine pretrpio, a nije ih uzvratio, historija nije upamtila''.

U prijavi stoji da je Izetbegović ovakvim istupima negirao ''ikakve zločine počinjene od strane Armije BiH, čime je javno i direktno porekao, grubo umanjio odnosno pokušao opravdati navedene zločine, dovodeći u pitanje ono što je utvrđeno pravomoćnim presudama mjerodavnih sudova''.

U drugoj prijavi, koja se, osim na Izetbegovića, odnosi na Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, navode se istupi ovih osoba povodom najava intervencije Visokog predstavnika u Izborni Zakon BiH kojom bi se navodno ovaj Zakon izmijenio sukladno odluci Ustavnog suda u Predmetu Ljubić.

Izetbegović je, navedeno je u prijavi 27. srpnja 2022. godine na stranačkom skupu SDA-a u Hadžićima izjavio kako ''...živimo s Hrvatima, ali, neće dobiti ovakve stvari''. ''Dobit će pravična rješenja, onoliko koliko im pripada. Kako do snage, kako do vojne snage i imamo li mi odgovor, za ne daj bože, najgore scenarije? Imamo, prebrojali smo se, koliko lovaca imamo i koliko mladih i instruktora na dronovima... Dalje neću, ali evo, samo da znate", rekao je tada Izetbegović.

Raguž je nakon podnošenja prijave objavio kako je primao prijetnje.

 

Raguž: Mnoge maske su pale

''Živimo u državi u kojoj se može javno izraziti kako je 'šteta što u Vitezu nije ubijeno više ustaške djece' i za to dobiti uvjetnu kaznu. Prema tome, očekivati da će se goniti i kazniti Bakira Izetbegovića koji prebrojava lovce, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića koji otvoreno prijete hrvatskom narodu i šire netrpeljivost prema nama, je utopija'', izjavio je za Bljesak.info Raguž nakon objave da Tužiteljstvo obustavlja istragu.

''Osobno, cilj mi je bio dovući ih u policijske infrastrukture i da ih primoram platiti makar cijenu prema javnosti zbog raspirivanja međunacionalne mržnje. Vidjeti jednog Bakira Izetbegovića kako je sjašio sa svog vezirskog trona i kako drhtavim glasom žaluje pred kamerama zbog 'nepravde' je neprocjenjivo. Šalu na stranu, radi ljudi poput Izetbegovića, Suljagića i Bajrovića mi se u BiH ne bavimo životnim problemima, nego konstantno životarimo u 90-im godinama prošlog stoljeća. Dok oni slažu na kamaru patriotske novce, narod kojeg 'brane' od napada sa 'zapada' gleda kako dočekati kraj mjeseca. Ono što mi je najfascinantnije bilo u periodu saslušanja, jeste institucionalna podrška Izetbegoviću dužnosnika iz pravosuđa koji dolaze iz stranke njegovih vječnih koalicijskih partnera koji ovih dana neumorno po skupovima mašu zastavama hrvatskog naroda. Drago mi je što su mojim potezom mnoge maske pale'', rekao je za Bljesak.info Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close