Pitanja

VIDEO | Vučić poslao lekciju Americi o Daytonu

Vučić je poručio kako su Daytonskim mirovnim sporazumom regulirane nadležnosti središnjih vlasti i entiteta.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2024. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je u utorak na tvrdnje ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Daytonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine.

Duh i duhovi

Vučić je, prenosi RTRS, zatražio da iz američkog Veleposlanstva u BiH ''konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima''. Kritiku američkog Veleposlanstva nazvao je "baš interesantnom".

''Međutim, rekao sam da ću postaviti neka pitanja. I vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u cijeloj regiji jednu sintagmu koja glasi duh Daytonskog sporazumu. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Daytonski sporazum nismo jamac provođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. I uputit ću vam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Daytonski sporazum, za naše partnere iz američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini'', naveo je Vučić u video poruci na Instagram profilu.

Rekao je kako su Daytonskim mirovnim sporazumom regulirane nadležnosti središnjih vlasti i entiteta.

''Moje prvo pitanje za njih je kako, gdje i od kada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Daytonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlasti koja nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadat će entitetima. A članom 3.1 navedene su nadležnosti institucija BiH, vanjska politika, vanjskotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, financiranje ustanova i međunarodnih obveza BiH, politika useljavanja, izbjeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, promet između entiteta i kontrola zračnog prometa'', rekao je Vučić.

Mnogo glupo

Naveo je da se, ''kao što se vidi, nigdje ne spominju ni javna imovina, ni javna svojina''.

''Te vas molim, dragi partneri iz američkog Veleposlanstva, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima kao što jasno piše u Daytonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog sudjelovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli da to ima veze sa sporazumom po pitanju sukcesije iz 2001. koje je stupio na snagu 2004.'', dodao je Vučić.

Poručio je i da na to ne odgovaraju jer bi, kako kaže, bilo mnogo glupo.

''Sukcesijom se reguliraju prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke federativne republike Јugoslavije'', rekao je Vučić.

Ponovio je da mu se odgovori na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno odgovore, jer svi u regiji već godinu i pol dana gube po pitanju imovine na kojoj insistiraju.

''Mnogo sam sretan što ste prihvatili ovu argumentiranu, civiliziranu i bez ikakvih uvreda dobru raspravu i uvjeren sam da ćete mi pružiti odgovor. Gdje to piše. To je moje pitanje'', poručio je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close