Zloupotreba položaja

VSTV suspendirao Ranka Debevca

Debevec je uhićen zbog zloupotrebe položaja koja se tiče ilegalnog prisluškivanja.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2023. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska komisija Visokog i tužiteljskog vijeća prihvatila je danas prijedlog Ureda disciplinskog tužitelja da suspendira uhićenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, saznaje portal "Avaza".

Podsjećamo, on je uhićen zbog zloupotrebe položaja koja se tiče ilegalnog prisluškivanja.

Kako je jučer potvrdio glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić on se sumnjiči za prisluškivanje sudac Suda BiH i uposlenika Tužiteljstva BiH.

Njega su uhitili pripadnici SIPA-e, a jučer je predat u nadležnost Tužiteljstva BiH. Danas se u Tužiteljstvu BiH očekuje ročište o izjašnjenju o krivici i određivanju pritvora Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici, koji je uhićen s njim.

Naime, prema odredbama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, konkretno, odredbi o Obaveznom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti navodi se da sudaca ili tužitelj koji se nalazi u pritvoru privremeno se udaljuje od vršenja dužnosti sudaca ili tužitelja. Takvo udaljenje traje dok se lice nalazi u pritvoru, a VSTV može produžiti udaljenje od vršenja dužnosti ako je sudija ili tužitelj i pušten iz pritvora. 

Kopirati
Drag cursor here to close