Je li ovo nova prijetnja?

Eskalacija rata: Rusija napala turski brod – Što slijedi?

Ruski projektil pogodio turski trgovački brod u Crnom moru, uzdižući napetosti. Srećom, nema žrtava među posadom od 23 člana.
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2024. u 08:40 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski trgovački brod, MV Aya, pogođen je ruskim projektilom Kh-22 koji je lansirao bombarder Tu-22M Backfire.

Brod u vlasništvu Belizea pod zastavom St. Kitts & Nevis isplovljavao je iz luke Chornomorsk, noseći 26.550 tona žitarica za Egipat.

Prema informacijama koje je objavio portal Naval News, brod je pogođen projektilom oko 23:05 11. rujna, 75 km (46 milja) južno od Zmijskog otoka. Ovo ga smješta u rumunjski gospodarski pojas.

Moćni protubrodski projektil

Projektil Kh-22, poznat po NATO-ovom nazivu AS-4 Kitchen, veliki je protubrodski projektil. Leti brzinom od 4,6 Macha (5600 km/h; 3500 mph) i nosi bojevu glavu od 1000 kg (2205 lb). To ga čini puno većim i jačim od projektila klase Harpoon ili Exocet.

Projektil je lansiran s ruskog bombardera Tu-22M Backfire. Samo Rusija upravlja ovim zrakoplovom i projektilom.

Projektil je razvijen tijekom Hladnog rata za napad na nosače zrakoplova i druge ciljeve visoke vrijednosti.

Iako je relativno star, ostaje opasna prijetnja za brodove.

Od početka globalne invazije na Ukrajinu, Rusija je koristila ovaj projektil protiv kopnenih ciljeva, uključujući Zmijski otok. Moderni trgovački brodovi pokazali su se vrlo otpornima na projektile, iako je rizik za plovilo i posadu i dalje visok.

To su pokazali Houthi pobunjenici koji su gađali i pogađali niz plovila balističkim projektilima u Crvenom moru, što je rezultiralo približno sličnom štetom.

Eskalacija

Napad na civilni brod može se smatrati eskalacijom s ruske strane. Moguće je da je incident bio nesreća, ali udaljenost broda od vojnih ciljeva sugerira da je to manje vjerojatno.

''Ruski projektil protiv pošiljke pšenice za Egipat. Rusija je večeras izvela napad na obični civilni brod u Crnom moru odmah nakon što je napustio ukrajinske teritorijalne vode. Na sreću, prema preliminarnim izvješćima nije bilo žrtava'', reagirao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky u izjavi.

Rusija je sustavno napadala ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica, ali je prethodno prestala napadati trgovačke brodove nakon isteka Crnomorske inicijative za žito.

Civilna plovila zaštićena su Konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS). To omogućuje slobodu plovidbe i korištenje otvorenog mora u miroljubive svrhe. Postoji i niz normi međunarodnog humanitarnog prava.

Nakon oštećenja brod je promijenio kurs prema luci Constanta. Brod se trenutačno nalazi u teritorijalnim vodama Rumunjske na prijelazu luke Constanta. Prema dostupnim informacijama, među 23 člana posade nema žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close