The Monster

Kina muti filipinske vode: Najveći obalni brod na svijetu bacio sidro

Kineski obalni brod CCG 5901 "The Monster" krši filipinske vode u blizini grebena Sabina. Filipini zabrinuti zbog prisutnosti naoružanog broda od 165 metara, traže međunarodnu pomoć.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2024. u 12:41 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska obalna straža (CCG) razmjestila je najveći obalni brod na svijetu, CCG 5901 "The Monster", u filipinskim vodama i tamo se nezakonito zadržava više od tjedan dana. Brod je dug 165 metara i snažno naoružan, što izaziva sve veće zabrinutosti Filipina.

Kineski brod krši filipinske teritorijalne vode u blizini grebena Sabina, samo 170 kilometara od jednog od glavnih filipinskih otoka, Palawana. Ovo kršenje teritorijalnih voda dolazi u kontekstu već zategnutih odnosa između Kine i Filipina zbog spornih područja u Južnom kineskom moru.

Filipinske vlasti sve su zabrinutije zbog prisutnosti ovog ogromnog broda. "The Monster" je poznat po svojoj veličini i naoružanju, što ga čini prijetnjom sigurnosti i suverenitetu filipinskih teritorijalnih voda. Filipinski dužnosnici apeliraju na međunarodnu zajednicu da osudi ovaj čin i podrži suverenitet Filipina.

Ovo nije prvi put da Kina i Filipini imaju sukob oko teritorijalnih prava u Južnom kineskom moru. Kina tvrdi suverenitet nad gotovo cijelim područjem Južnog kineskog mora, uključujući dijelove koji se preklapaju s teritorijalnim vodama drugih zemalja poput Filipina, Vijetnama, Malezije i Bruneja. Među spornim područjima su i Spratly otočje, greben Scarborough i greben Sabina.

Filipini su već nekoliko puta pokretali diplomatske prosvjede protiv Kine zbog kršenja njihovih teritorijalnih voda, no unatoč tome, kineski brodovi i dalje nastavljaju s operacijama u tim područjima. Ovaj posljednji incident s CCG 5901 dodatno naglašava potrebu za jačim međunarodnim pritiskom kako bi se očuvala sigurnost i stabilnost u regiji.

S obzirom na stratešku važnost Južnog kineskog mora, gdje prolazi značajan dio svjetske trgovine i gdje se nalaze bogata ribolovna područja te potencijalna nalazišta nafte i plina, sukobi poput ovog imaju globalne implikacije. Međunarodna zajednica poziva se na djelovanje kako bi se osigurao mir i poštovanje međunarodnog prava u ovom ključnom području.

Kina demantira da je u tuđim vodama

Kina je demantirala da je parkirala svoj najveći brod obalne straže, nazvan "Čudovište", u blizini Filipina kako bi zastrašila svog susjeda.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian rekao je novinarima u ponedjeljak da je plićak Sabina, mjesto gdje je brod bio usidren danima, jedan od kineskih otoka u Južnom kineskom moru, a "nije isključiva ekonomska zona Filipina".

Plićak Sabina na otočju Spratly nalazi se oko 700 milja od najbližih kineskih obala i manje od 150 milja od filipinske provincije Palawan, unutar isključivog gospodarskog pojasa zemlje (EEZ). Međunarodni sporazumi o pomorskom pravu navode isključivo pravo na prirodne resurse unutar njihovih isključivih ekonomskih zona.

Peking polaže povijesna prava nad većim dijelom energetski bogatog Južnog kineskog mora, uključujući područja na koja polažu pravo Manila i nekoliko drugih susjeda.

Povratak američkog saveznika pod predsjednikom Ferdinandom Marcosom Jr.-om rezultirao je sve snažnijim odgovorima Kine, sa sukobom prošlog mjeseca u kojem je nekoliko filipinskih vojnika ozlijeđeno.

S istisninom od 12 000 tona i dužinom od oko 365 metara, "Čudovište" je preko 30 metara duži od najvećih aktivnih brodova Obalne straže SAD-a i oko jedan i pol puta duži od najvećeg broda filipinske mornarice.

Kopirati
Drag cursor here to close