Europski zastupnici zabrinuti

Mađarska od danas na čelu Europske unije

Mađarska nacionalistička vlada u ponedjeljak je započela svoje predsjedavanje Evropskom unijom s parolom "Učinimo Evropu ponovo velikom" nakon što su evropski poslanici postavili pitanje treba li joj dopustiti da preuzme tu ulogu.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2024. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska nacionalistička vlada u ponedjeljak je započela svoje predsjedavanje Europskom unijom s parolom "Učinimo Europu ponovno velikom" nakon što su europski zastupnici postavili pitanje treba li joj dopustiti da preuzme tu ulogu, prenosi Fena.

Njihova zabrinutost zasniva se na brojnim sukobima premijera Viktora Orbana s Bruxellesom oko demokratskih normi.

Mađarske diplomate tvrde kako će njihova zemlja biti pošten posrednik, dok analitičari navode kako će akcije Budimpešte na čelu kreiranja politike EU-a vjerojatno biti ograničene s obzirom na to kako je Bruxelles u fazi tranzicije nakon izbora u lipnju.

Puni pogon

Uloga predsjedništva je da utvrđuje dnevni red, predsjedava sastancima članica EU u svim oblastima osim vanjske politike ili pitanja eurozone, traži konsenzus među državama članicama EU i sklapa sporazume o zakonodavstvu s Europskim parlamentom.



Proći će mjeseci da nova Europska komisija i novi članovi parlamenta budu u punom pogonu, kažu analitičari.

To znači kako je, iako je krajnja desnica pridobila političare koji su potencijalno skloni prema prioritetima Mađarske koji su ostvarili dobitke na izborima za EU, sposobnost predsjedništva da vodi politiku ograničena.

- Bit će samo mali utjecaj na zakonodavnu agendu. To počinje mnogo kasnije, moguće krajem godine, a možda početkom iduće godine - kazao je Pavel Havliček, istraživač u Udruženju za međunarodnu politiku.

Pritisak na proširenje

Mađarska je priopćila kako njezini prioriteti uključuju promicanje članstva zapadnog Balkana u EU, borbu protiv ilegalnih migracija i ekonomsku konkurentnost.

Kritičari napominju kako njezin pritisak na proširenje ne uključuje Ukrajinu.

Mađarska ima povijest blokiranja ili odgađanja sredstava i oružja za Ukrajinu, kao i održavanja veza s Moskvom.

Također je kritizirala napore EU da smanji ovisnost o Kini.

Uoči mađarskog preuzimanja predsjedanja nad EU, blok je požurio s novim sankcijama Rusiji i započeo pregovore o članstvu s Ukrajinom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close