Sud pravde

Milijun eura po danu: Mađarska kažnjena zbog azilanata

U objavi se dodaje da Mađarska nije ispoštovala presudu iz 2020. godine u vezi s međunarodnom zaštitom azilanata, njihovom pravu da zatraže zaštitu i ostanu…
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2024. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud pravde Europske unije objavio je odluku o kažnjavanju Mađarske s 200 milijuna eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku europskog bloka prema azilantima.

''Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 milijuna eura i kaznu od milijun eura po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU", navodi se u priopćenju suda.

U objavi se dodaje da Mađarska nije ispoštovala presudu iz 2020. godine u vezi s međunarodnom zaštitom azilanata, njihovom pravu da zatraže zaštitu i ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbi na odbijanje zahtjeva.

"Pritom ta država, ne obazirući se na princip iskrene suradnje, namjerno izbjegava primjenu zajedničke politike EU o međunarodnoj zaštiti u cjelini, kao i primjenu pravila koja se odnose na ilegalan boravak državljana trećih zemalja", piše u priopćenju suda, prenijela je Srna.

Sud pravde EU zaključio je da Budimpešta takvim ponašanjem "ozbiljno podriva princip solidarnosti i pravične podjele odgovornosti među članicama".

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close