Pogoršana sigurnosna situacija

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne preporučuje građanima odlazak u Libanon

Nakon što je veleposlanstvo SAD-a u Libanonu pozvalo svoje građane da napuste tu zemlju oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2024. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Libanonu pozvalo svoje građane da napuste tu zemlju "na bilo koji dostupan način", usred straha od sveopćeg rata između Izraela i Hezbolaha i šireg regionalnog sukoba oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

"Državljanima Bosne i Hercegovine se ne preporučuje putovanje u Republiku Libanon imajući u vidu trenutno stanje i pogoršanu sigurnosnu situaciju", istaknuli su, prenosi N1.

Bh. državljani koji su u Libanu mogu kontaktirati nadležne vlasti.

"Građani Bosne i Hercegovine koji se nalaze u ovoj zemlji u slučaju potrebe mogu se obratiti Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Amanu (Jordan). Kontakt telefoni Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Amanu: + (962 6) 58 56 921; + (962 6) 58 56 924; e-mail: Amb.Aman@mvp.gov.ba. Također, moguće je obratiti se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine putem broja telefona: +387 33 281 234 i e-maila: emergency@mvp.gov.ba", dodali su.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u petak je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da brzo postigne sporazum o primirju u Pojasu Gaze.

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubojstvo vođe Hamasa Ismaila Hanija. Hanijevo ubojstvo se dogodilo 31. srpnja, palestinska islamistička grupa Hamas, libanski Hezbolah i Teheran ga pripisuju Izraelu.

Njegova smrt dogodila se dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

Kopirati
Drag cursor here to close