Razlika u mišljenjima

Orban se dogovorio s NATO-om

Kada je riječ o nedavno održanim izborima za Europski parlament, premijer Mađarske smatra da bi desnica mogla postati druga najveća grupa u Europskom parlamentu…
Vijesti / Svijet | 14. 06. 2024. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je Budimpešta sklopila ''važan i veoma povoljan'' sporazum sa NATO-om, prema kojem ta zemlja neće sudjelovati u misiji podrške Ukrajini, koja se odnosi na obuku ukrajinskih vojnika.

Orban je rekao da unutar NATO-a postoji razlika u mišljenjima, pri čemu 31 zemlja članica "želi da poraze Ruse", a podržavaju Ukrajinu vjerujući da je rešenje na bojnom polju, prenosi agencija MTI.

Dodao je kako je stav Mađarske da je takav pristup pogrešan i da, umjesto podrške bilo kojoj strani, treba ih natjerati da potpišu trenutni prekid vatre.

Mađarska spada među ''prihvaćene, cijenjene, lojalne i kooperativne, veoma kooperativne zemlje" u NATO-u, a Budimpešta ispunjava svoje obveze prema Alijansi, istaknuo je.

Orban je 12. lipnja, nakon razgovora s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Budimpešti, rekao da ta zemlja neće blokirati odluke NATO-a koje se odnose na misiju podrške Ukrajini, ali i da sve vojne akcije van teritorije Sjevernoatlantske alijanse mogu biti samo dobrovoljne.

Kada je riječ o nedavno održanim izborima za Europski parlament, premijer Mađarske smatra da bi desnica mogla postati druga najveća grupa u Europskom parlamentu ako se francuski i talijanski desničarski lideri dogovore, a njegova partija Fides im se pridruži, prenosi Reuters.

Orban je rekao da bi se Marine Le Pen, čija je stranka pobijedila na izborima za EP u Francuskoj, i Giorgia Meloni, lider desnog krila u Italiji, trebale dogovoriti.

''Ako njih dvije mogu postići dogovor i Fides im se pridruži, mogli bismo oformiti drugu najveću grupu u Europskom parlamentu. A neke stranke bi se mogle prebaciti iz Europske narodne stranke i onda bi desnica lako mogla imati najveću zastupničku grupu u roku od pola godine'', dodao je Orban.

Kopirati
Drag cursor here to close