Nakon 10 godina potrage

Otkriveni zvučni signal mogao bi konačno riješiti misterij nestanka MH370

Podvodni mikrofoni, poznati i kao hidrofoni, navodno su uhvatili signal od 6 sekundi otprilike u isto vrijeme kada se 8. ožujka 2014., MH370 srušio u Indijski ocean.
Vijesti / Svijet | 18. 06. 2024. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misterij oko nestalog leta Malaysia Airlinesa MH370 mogao bi uskoro biti riješen, nakon što su britanski istraživači detektirali signal koji bi ih nakon deset godina mogao odvesti do posljednjeg počivališta zrakoplova, prenosi Daily mail.

Podvodni mikrofoni, poznati i kao hidrofoni, navodno su uhvatili signal od 6 sekundi otprilike u isto vrijeme kada se 8. ožujka 2014., MH370 srušio u Indijski ocean.

Dodatna ispitivanja

Signal od šest sekundi otkrili su istraživači iz Cardiffa, koji su kazali kako će biti potrebna dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo mogu li zvukovi koje su snimili ovi podvodni mikrofoni dovesti do mjesta pada zrakoplova.

Vjeruje se kako je Boeing 777 Malaysia Airlinesa, koji je nestao prije 10 godina, a u kom se nalazilo 239 ljudi, ostao bez goriva i tragično se srušio u Indijski ocean nakon što je iz nepoznatih razloga skrenuo s kursa leteći od Kuala Lumpura prema Pekingu.

Unatoč opsežnim potragama koje su pokrivale područje od 46.332 četvornih milja i u kojima su sudjelovali timovi više zemalja, olupina zrakoplova nikad nije locirana.

Riječ je o jednoj od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva.

Brojne teorije

Od tada je otkriveno nekoliko fragmenata letjelice, a uskoro su se pojavile i brojne teorije oko toga što je, ili tko je uzrokovao promjenu kursa leta.

Međutim nitko sa sigurnošću ne zna što se u konačnici dogodilo s Boeingom 777 Malaysia Airlinesa na letu MH370.

Istraživači u Cardiffu krenuli su od pretpostavke kako bi letjelica od 200 tona poput MH370, kad bi se srušila brzinom od 200 metara u sekundi, oslobodila kinetičku energiju snažnu kao manji potres.

Smatraju kako bi daljnja istraživanja novootkrivenog signala konačno mogla riješiti misterij nestalog zrakoplova, baš kao što su hidrofoni pomogli locirati ARA San Juan, podmornicu argentinske mornarice koja je pronađena na dnu oceana južnog Atlantika godinu dana nakon što je implodirala i nestala.

Nepoznata sudbina

Podsjetimo, 2015. i 2016. godine pojavili su se ostaci ovog zrakoplova na obalama nekoliko otoka u Indijskom oceanu, dok su pojedini nađeni i na obalama Afrike, ali do danas nije pronađena olupina zrakoplova niti se točno zna što se dogodilo s letom MH370 Malaysia Airlinesa.

Ta bi kinetička energija bila dovoljno velika da je zabilježe podvodni mikrofoni tisućama milja daleko, od kojih su dva, onaj u Cape Leeuwinu u zapadnoj Australiji i na britanskom teritoriju Diego Garcia, bila dovoljno blizu da detektiraju takav signal.

Hidroakustičke postaje

Postavljene za otkrivanje bilo kakvog kršenja Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, ove operativne postaje udaljene su samo nekoliko desetaka minuta signalnog vremena putovanja od mjesta na kom se dogodio posljednji radarski kontakt zrakoplova.

Video: MH370 novi trag

Ove Hidroakustičke postaje prethodno su detektirale karakteristične signale tlaka od pada zrakoplova, kao i potrese različitih veličina na udaljenostima većim od 3000 milja.

Novootkriveni signal detektiran je u vremenskom razdoblju u kom se zrakoplov mogao srušiti i zabilježen je samo na postajama Cape Leeuwin, što "pokreće pitanja o njegovu podrijetlu"', rekao je istraživač dr. Usama Kadri za Telegraph.

 

Kopirati
Drag cursor here to close