Razočarani i zabrinuti

SAD i EU osudile akciju Vlade Kosova: Može dovesti do eskalacije

Europska unija je u subotu priopćila da je razočarana stalnim nedostatkom koordinacije akcija, koje ugrožavaju krhku sigurnosnu situaciju na terenu.
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2024. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države i Europska unija izrazile su razočaranje akcijom kosovskih vlasti u kojoj je u petak zatvoreno pet objekata paralelnih srbijanskih institucija na sjeveru Kosova, prenosi Anadolija.

Europska unija je u subotu priopćila da je razočarana stalnim nedostatkom koordinacije akcija, koje ugrožavaju krhku sigurnosnu situaciju na terenu.

Koordinacija 

Akcija policije je, dodaje se, mogla dovesti do dalje eskalacije situacije i zato je tamo odmah raspoređen EULEX da prati razvoj ove operacije, koja nije bila koordinirana s EU i međunarodnim partnerima.

"EU je više puta pozivala Kosovo da izbjegava bilo kakvu akciju koja bi mogla negativno da utiče na sigurnost ljudi na terenu. Nažalost, Vlada Kosova je ignorirala naše apele", priopćila je Europska unija.

EU je priopćila da očekuje da Kosovo i Srbija riješe otvorena pitanja u dijalogu i "očekuje se da će uredi koje podržava Srbija biti adresirani i riješeni u dijalogu koji vodi EU".

Pomoćnik državnog tajnika SAD-a za Europu i Euroaziju James O’Brien pozvao je kosovskog premijera Albina Kurtija da se koordinira s međunarodnom zajednicom.

"Kao što je jasno rečeno u izjavi američkog veleposlanika na Kosovu, SAD su zabrinute zbog nastavka nekoordiniranih i provokativnih akcija Vlade Kosova. Pozivamo premijera Kurtija i njegovu vladu da se konzultiraju i koordiniraju s međunarodnom zajednicom i zaustave nekoordinirane akcije koje negativno utječu na naše partnerstvo", rekao je O'Brien.

U reakciji Veleposlanstvo SAD-a na Kosovu ocijenjeno je da su akcije na sjeveru Kosova nastavak nekoordiniranih akcija koje poduzima Vlada Kosova i koje i dalje imaju izravan i negativan utjecaj na srpsku zajednicu i druge manjinske zajednice na Kosovu.

Podizanje tenzija 

"Sjedinjene Američke Države i naši međunarodni partneri su kontinuirano tražili od Vlade Kosova da prioritet koordinaciji s međunarodnom zajednicom i da ne poduzima jednostrane akcije po pitanjima na dnevnom redu dijaloga uz posredovanje EU. Neuspjeh Vlade Kosova da odgovori na ove zahtjeve odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva", navedeno je u reakciji.

Veleposlanstvo SAD je istaknulo da "nekoordinirano djelovanje Vlade Kosova dovodi građane Kosova i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskalira regionalne tenzije i podriva reputaciju Kosova kao međunarodno pouzdanog partnera".

Iz Veleposlanstva je ocijenjeno da Vlada Kosova instrumentalizira policiju i ne ispunjava svoje obećanje o kontinuiranim konzultacijama i koordinaciji s međunarodnom zajednicom.

Također je navedeno da će ove akcije Vlade Kosova utjecati na kvalitetu i prirodu suradnje s Ministarstvom unutarnjih poslova i njemu podređenim elementima.

Kosovske vlasti su u petak su zatvorile pet srbijanskih paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasniqi je priopćio da su zatvorene paralelne nelegalne institucije lokalne samouprave, koje su djelovale po direktivama Srbije, kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo.

Krasniqi je naveo da su zatvoreni Kosovski mitrovački okrug i paralelne općine Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Također je podsjetio da je ranije zatvoreno sedam drugih paralelnih općina u Prizrenu, Peći, Suvoj Reci, Istoku, Klini, Orahovcu i Dragašu.

Kopirati
Drag cursor here to close