Ne idite u Ukrajinu

SAD tvrdi: Putin bi sjevernokorejske trupe koristio kao "topovsko meso"'

Ako Pjongjang ikada odluči poslati trupe da se bore za Rusiju u Ukrajini, njegove snage će biti iskorištene kao topovsko meso, kazao je tajnik za tisak Pentagona general Pat Ryder na brifingu u utorak.
Vijesti / Svijet | 27. 06. 2024. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u glavnom gradu Pjongjangu, Rusija i Sjeverna Koreja obećale međusobno pružiti neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta, prenosi Politico.

Ako Pjongjang ikada odluči poslati trupe da se bore za Rusiju u Ukrajini, njegove snage će biti iskorištene kao topovsko meso, kazao je tajnik za tisak Pentagona general Pat Ryder na brifingu u utorak.

Ogromni gubici

"Da sam na mjestu vojnog rukovodstva Sjeverne Koreje, razmislio bih o slanju svojih snaga da budu topovsko meso u ilegalnom ratu protiv Ukrajine, jer vidjeli smo kakve gubitke tamo imaju ruske snage", rekao je Ryder.

Ruska vojna strategija tijekom rata uključivala je korištenje svojih nadmoćnih snaga za svladavanje Ukrajine.

Iako je pretrpjela teške gubitke tijekom svoje invazije, Rusija je uspjela brzo zamijeniti trupe na prvoj crti.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca, Vladimir Putin i Kim Jong Un potpisali su sveobuhvatni ugovor o strateškom partnerstvu kojim se obje zemlje obvezuju na pružanje vojne pomoći jedna drugoj ako bilo koja od njih bude napadnuta.

Prema potpisanom paktu, u slučaju da se bilo koja od dviju strana nađe u ratnom stanju izazvanom stranom invazijom, druga će strana bez odgode pružiti vojnu i drugu pomoć svim sredstvima koja posjeduje.

U sporazumu se ne spominje trenutni rat u Ukrajini, i nema izravnih naznaka kako će Sjeverna Koreja poslati trupe.

Inženjerijske trupe

Međutim, Pjongjang planira poslati vojnu inženjerijsku postrojbu na okupiranu ukrajinsku teritoriju kako bi poduzeli radove na obnovi, izvijestio je Reuters pozivajući se na južnokorejski TV kanal Chosun.

Pjongjang inače opskrbljuje Rusiju oružjem od 2023., ali Sjeverna Koreja nikada nije poslala borbene trupe u značajnom broju da ratuju u sukobu izvan Korejskog poluotoka.

U veljači su ukrajinske vlasti izvijestile kako su oborile najmanje 20 sjevernokorejskih balističkih projektila koje je Rusija koristila u masovnim napadima na Ukrajinu.

Sjeverna Koreja isporučila je Rusiji više od 11.000 kontejnera streljiva od prošle jeseni, izvijestio je Washington Post.

Kopirati
Drag cursor here to close