Billström

Šef švedske diplomacije neočekivano najavio ostavku

Billström će podnijeti ostavku kada se u utorak otvori švedski parlament, čime će okončati svoju političku karijeru, napisao je u objavi na X.
Vijesti / Svijet | 05. 09. 2024. u 08:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström neočekivano je najavio ostavku u srijedu navečer, na pola mandata obilježenog ulaskom njegove zemlje u NATO, usred spekulacija o razdoru između njega i premijera Ulfa Kristerssona.

Billström će podnijeti ostavku kada se u utorak otvori švedski parlament, čime će okončati svoju političku karijeru, napisao je u objavi na X.

''Ono što ću raditi u budućnosti je još uvijek otvoreno. Ali imam samo 50 godina i radujem se što ću dati svoj doprinos i raditi naporno u drugim kontekstima u kojima će moja posvećenost biti prepoznata'', rekao je usred onoga što je rekao da su pomiješani osjećaji “tuge i ponosa”.

Dodao je da odluku nije bilo lako donijeti, ali da se dugo pripremalo.

Billström je također naveo da je ponosan na svoje godine u vladi Krissterssona (Umjereni), navodeći kao uspjeh pristupanje Švedske NATO-u.

''Kada razmišljate o nečemu ovakvom, premijer je na kraju jedina osoba s kojom možete razgovarati o tome. Dakle, imali smo sastanke prije nego što sam najavio svoju ostavku'', rekao je Billström također u srijedu.

Nakon objave, Kristersson je u pisanom komentaru izjavio da je Billström učinio djelo u švedskoj politici poput nekoliko drugih.

''Tobias je odlično služio zemlji. Napisao je da su posljednje dvije godine na funkciji ministra vanjskih poslova bile možda najzahtjevnije'', dodao je.

Billström je postao švedski poslanik 2002. i imenovan je za ministra migracija u vladi Fredrika Reinfeldta 2006. On je također bio vođa parlamentarne grupe Umjerene stranke već pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close