Litij

Zašto Zapad 'trpi' Vučića?

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, poručila je da iskopavanja litija u Srbiji neće biti.
Vijesti / Svijet | 23. 06. 2024. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je da, nakon lipanjskih izbora, mogućnost kopanja litija u Srbiji dobiva na ubrzanju, što je jedan od razloga zbog kojeg zapadne sile ''toleriraju izbornu krađu i Vučićev ostanak na vlasti''.

Brisan prostor

"Vučić nakon izbora ima brisan prostor da se kopa litij. Obećanje da je to velika šansa za bolji život i blagostanje ne stoji. Bit će da je dogovoreno i potpisano da se u Srbiji kopanje isplati, a to znači da je nesigurno. Nitko ne zna šta je točno potpisano, što znači da je vjerojatno napravljen takav dogovor da to bude isplativo, a ne sigurno po životnu sredinu'', rekao je Ponoš na Osnivačkoj skupštini gradske organizacije stranke SRCE u Kikindi.

On je, kako se navodi priopćenju, dodao je vlast SNS po mjeri interesa stranih moćnika, a da tim moćnicima i ovakvoj vlasti treba i odgovarajuća opozicija.

"Odgovara im nekvalificirana i potkupljiva opozicija, kao i ona koja se dodvorava stranim veleposlanstvima, ali i opozicija koja u stvari to nije. Ne treba im opozicija koja je spremna da podmetne leđa za opći i javni interes bez razmišljanja hoće li od toga imati neke koristi", ocijenio je Ponoš.

Potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, reagirajući na izjavu predsjednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da bi Njemačka s nalazištima litija koje ima Srbija kopala "i oko Berlina", poručila da iskopavanja litija neće biti.

Nemojte lagati

"Iskopavanje litija - neće se desiti! I nemojte lagati! Najveće nalazište litija u Europi je u Njemačkoj. A tamo konstantno odlažu početak ekstrakcije i prerade. Čak ni nove tvornice litija u Njemačkoj neće koristiti njemački litij, već iz kanadskih rudnika'', napisala je Tepić poruku Ani Brnabić na društvenoj mreži X.

Ana Brnabić je, podsjeća FoNet, u izjavi novinarima ranije rekla da Njemačka nema najveće zalihe litija, a moguće da ih ima, ali se još rade ispitivanja.

"Njemačka da ima nalazišta litija oko Berlina, kopali i oko Berlina. Ukoliko na pametan način iskoristimo ovo što imamo, imali bismo u narednih deset godina prosječnu plaću iznad prosjeka EU'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close