Zbog čajeva

Ulagač u mostarski Razvitak prijavljen tužiteljstvu

Prijavljeni muškarac se sumnjiči za djela "Prevara u privrednom poslovanju", "Obmanjivanje potrošača" i "Neovlašteno korištenje osobnih podataka".
Gospodarstvo / Novac | 20. 07. 2024. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Banjalučka  policija podnijela je u petak Okružnom javnom tužiteljstvu prijavu protiv muškarca A.B. iz Sarajeva, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela "Prevara u privrednom poslovanju", "Obmanjivanje potrošača" i "Neovlašteno korištenje osobnih podataka".

Navedena osoba sumnjiči se da je navedena kaznena djela počinila u periodu do 29.10.2023. godine kao odgovorna osoba u firmi iz Sarajeva.

Nezavisne novine javljaju da se radi o 31-godišnjaku iz Sarajeva koji je kao vlasnik firme varao potrošače nudeći im čaj kao lijek, a u te svrhe čak je koristio imena i ugled poznatih banjalučkih liječnika koji su navodno u lažnim intervjuima pacijentima preporučivali taj čaj.

Nadalje, neslužbeno se doznaje da je riječ o Ajdinu Brkoviću o čijoj velikoj prevari je pisao Index početkom godine. Podsjetimo, Brković je bio na čelu operacije koja se bazirala na lažima o ljekovitim čajevima, i drugim preparatima, a donijela je milijune eura zarade.

Što kažu iz banjalučke policije?

Kako je priopćeno iz PU Banja Luka, osumnjičeni se tereti da je radi sjtecanja protivpravne imovinske koristi i stavljanja u promet većeg obima proizvoda, obmanjivao potrošače o ljekovitosti i djelotvornosti proizvoda, te dozvolio objavljivanje lažnih intervjua sa tri oštećene osobe iz Banje Luke, kojom prilikom je koristivši njihov ugled, dovelo u zabludu veći broj potrošača koji su kupili proizvod koji ne odgovara stvarnoj kvalitetu proivoda.

Ulagači u mostarski Razvitak

Radi se o proizvodima poput čajeva GoSlim, Parazol, HyperTea itd. koje prodaje bosanskohercegovačka tvrtka Limited Charm. Iza ove tvrtke stoji kompanija MonetizedAd, čiji su osnivači i vlasnici poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Inače, Gadsko vijeće Grada Mostara na zadnjoj sjednici je dalo suglasnost gradonačelniku da pregovara s Monet Group d.o.o. iz Sarajeva u obnovi zgrade nekadašnje robne kuće i stambene zgrade Razvitka.

Odluku je pratila burna rasprava koja se svodila na to je li u pitanju investitor s kojim se isplati pregovarati zbog medijskih napisa o tvrtki kao i činjenici da su bili u financijskoj blokadi. 

Mediji su početkom godine pisali kako su tvrtke Monetize AD i Social net, udruženi u novoosnovanu MoNet group, pokrenule priču o investiciji u obnovu Razvitka.

Suinvestitora, tvrtu Monetize AD regionalni mediji su spominjali u negativnom kontekstu zbog bavljenja tzv. affiliate marketingom, a iza ove tvrtke stoje osnivači i vlasnici- poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Inače, kada se otkrila afera iz Grada Mostara za Bljesak su rekli kako su proveli ransparentan postupak u odnosu na izmjenu prostorno planske dokumentacije navedene lokacije koji podrazumijeva neupitni interes Grada da se Predmetna lokacija privede svrsi i bude od koristi za sve stanovnike i posjetitelje Mostara.

''Kao grad nismo imali nikakva saznanja o bilo kakvim sumnjivim radnjama koje se vežu za navedenu firmu'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda mostarskog gradonačelnika. 

  / MonetizeAD 

Kompanija je u 2022. MonetizeAd je uprihodila 50.2 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura). U isto vrijeme ona se, kako su mediji tada dokazali lažno oglašava, odnosno tvrdi da proizvodi koje prodaje liječe bolesti. Međutim, to je samo vrh sante leda, tu je i priča o krađi identiteta i gomili generiranih stranica za koje iz ove kompanije tvrde da nemaju veze s njima, a prodaju iste proizvode.

Jedan čaj smo naručili, platili smo ga 39 eura

Proizvodi se prodaju u desetak zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje također postoje call centri. Osim što se čajevi prodaju na stranici Limited Charma, gomila je drugih oglasa za čajeve i lijekove s lažnim recenzijama, ukradenim identitetima liječnika, native članaka, tekstova koji se nalaze na lažnim stranicama koje imitiraju poznate informativne medije, kao i oglasa u raznim Facebook grupama.

Što se tiče službenih stranica, tu su navodi o proizvodima puno umjereniji od stranica na kojima se ne vidi tko stoji iza njih. Tako na stranici Limited Charma nema recenzija slavnih osoba koje reklamiraju proizvod, dok na hrpi drugih stranica upravo to vidimo. Što se tiče stranice Limited Charm, tu se reklamira tridesetak proizvoda.

Za firmu koja je prodajom čajeva zgrnula milijune radi i šefica

Komisije za lijekove

Index je tada doznao i da u ovoj firmi MonetizeAd radi i Una Suljić Fatić, koja inače obnaša mjesto predsjednice Komisije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu.

Index je tada pitao MonetizeAd koja je funkcija Suljić Fatić u tvrtki MonetizeAd.

"U našoj kompaniji je angažirana kao konzultant za registracije dodataka prehrani", naveli su oni u svom odgovoru.

Zanimalo ih je i ima li ulogu u Limited Charmu. Dobili su sličan odgovor.

"Dr. sc. Una Suljić Fatić je kao konzultant angažirana za registraciju naših proizvoda (dodaci prehrani)", naveli su oni u odgovoru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close