Zavod za javno zdravstvo HNŽ

Dva puta pao natječaj zbog zapošljavanja čistačice

Drugi put je poništen natječaj zbog žalbe na zapošljavanje na mjesto higijeničar/čistač.
Gospodarstvo / Posao | 16. 07. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljena i je i druga odluka o poništenju javnog oglasa za prijem radnika u radni odnos po žalbi Enise Z., koja se prijavila za posao u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Enisa se kako nam je ispričala javila na javni oglas za posao čistačice u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.

''Prvi javni oglas za prijem čistačice na koji sam se prijavila, Zavod je objavio u šestom mjesecu 2023. godine. Nakon provedene natječajne procedure namjerno se udaljavalo s donošenjem Odluke o izboru najboljeg kandidata i prošlo je više od tri mjeseca od objave oglasa'', rekla je za Bljesak.info Enisa, tvrdeći da se s odlukom odugovlačilo da se može malverzirati s osvojenim bodovima.

Prijava inspekciji

''Razlog za oduljavanje donošenja Odluke bila je činjenica da sam na konačnoj rang listi između više kandidata bila prva po broju osvojenih bodova, međutim direktor Zavoda dr. Eniz Čolaković je imao namjeru pod svaku cijenu na mjesto čistačice da primi u radni odnos kandidatkinju koja je po broju osvojenih bodova bila druga na rang listi te smatram da je iz tih razloga oduljavao s donošenjem Odluke o izboru najboljeg kandidata. Zato sam zatražila od nadležne Inspekcije rada Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ da izvrši inspekcijski nadzor u Zavodu'', navodi Enisa.

Inspekcija rada je, kako kaže, po njenoj prijavi izvršila inspekcijski nadzor u Zavodu i utvrdila da javni oglas nije proveden u skladu sa Uredbom Vlade HNŽ o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru te naredila poništenje javnog oglasa nakon čega je Zavod na svojoj web stranici Objavio Odluku o poništenju javnog oglasa dana 15.10.2023. godine.

U međuvremenu se kako tvrdi Enisa, u radni na određeno vrijeme na period tri mjeseca, prima kandidatkinja koja je bila druga na rang listi, a zatim nakon isteka perioda od tri mjeseca, kako tvrdi opet je objavljen javni oglas za prijem čistačice na neodređeno vrijeme dana 19.02.2024. godine.

''Ponovo sam se uredno prijavila na objavljeni javni oglas, na koji se prijavila i kandidatkinja koju pod svaku cijenu direktor želi da zaposli i koju je prethodno primio u radni odnos na tri mjeseca. Nakon provedene procedure dobila sam putem pošte Odluku o izboru kandidata za prijem u radni odnos u kojoj se navodi da direktor prima u radni odnos između svih prijavljenih kandidata naravno upravo kandidatkinju zbog koje je na prvom javnom oglasu odugovlačio s donošenjem Odluke jer ista nije bila prva po bodovima na rang listi i koju je nakon toga na određeno vrijeme na tri mjeseca primio u radni odnos u Zavod. Vidjela sam sadržaj Odluke koju je potpisao direktor Zavoda i uvidjela da se u obrazloženju Odluke broj osvojenih s rang liste nikako ne slaže s načinom na koji su bodovani kandidati, a koje je opisano u obrazloženju odluke koje potpisuje direktor Zavoda Čolaković'', kaže Enisa.

Nemamo šanse

Podnijela je pismeni Prigovor na ovakvu Odluku Upravnom odboru Zavoda koji je uočilo nepravilnosti i u ovom slučaju kao nadležni organ poništio Odluku.

''Nikada nisam željela poseban tretman prilikom prijave na javni oglas Zavoda, ali teško boli činjenica da i ja, ali i svi drugi kandidati koji se prijavljuju u Zavod unaprijed nemamo nikakve šanse da se u toj javnoj instituciji zaposlimo u redovan radni odnos na javnom oglasu, a to jasno proizilazi i iz izjava svjedoka koji rade u Zavodu da direktor čak tu činjenicu ni ne krije'', kaže Enisa, dodajući da se nije krilo ni da će se primiti u radni odnos ''podobnu osobu''.

''Naravno, odabir kandidata za kojeg se među radnicima Zavoda već unaprijed zna da će biti primljen u radni odnos je čisti oblik diskriminacije i nejednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju u ovu instituciju na javni oglas i jasno kršenje Uredbe Vlade HNŽ o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u HNŽ koja propisuje zabranu diskriminacije i jednak tretman prema svima'', navodi Enisa.

Moguća korupcija

Nezavisni sindikat radnika u Zdravstvu se žalilo Upravnom odboru Zavoda jer su imali informacije da se unaprijed i prije raspisivanja javnog oglasa za prijem u radni odnos higijeničar/čistač već ''javno u Zavodu znalo ime kandidata kojeg direktor namjerava primiti u radni odnos u Zavodu''.

''Dovodi se u pitanje uopće provođenje procedure prijema i smisao samog otvaranja javnog oglasa. Ovdje se postavlja direktno pitanje moguće korupcije'', napisao je između ostalog u dopisu Upravnom odboru Dalibor Vuković, predsjednik sindikata.

Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo za Bljesak.info je potvrdio kako je natječaj poništen drugi put.

Kazao je da je upravni odbor donio o tome odluku, te da o natječaju nema što komentirati.

Raniji problemi 

Uz zapošljavanje u Zavodu za javno zdravstvo veže se i nepravilno zapošljavanje zbog čega je Čolaković je u rujnu 2017. godine na mostarskom Općinskom sudu proglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja u svezi nezakonitog zapošljavanja djelatnice koja u tom slučaju nije bila kvalificirana zbog nedostatka radnog staža. 

Eniz Čolaković ponovno je 2021. godine izabran na mjesto vršitelja dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, odlukom Upravnog vijeća Zavoda uz suglasnost županijskog Ministarstava zdravstva. 

Ranije smo pisali o nekoliko 'situacija' u Zavodu za javno zdravstvo, jedna od njih je bila 'skraćivanje radnog vremena', zbog čega je u zavod ulazila inspekcija. U srpnju 2023. godine Tužiteljstvo HNŽ zaprimilo kaznenu prijavu protiv ravnatelja Zavoda, a tada je i Sindikat tražio i smjenu direktora, tvrdeći da je počinio više kaznenih djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti i nesavjesnog rada u službi, te zbog internih kršenja akata Zavoda posebno Pravilnika o radu Zavoda, Statuta Zavoda, a koji se tiču nesreće na radu radnika Harisa Tanovića.

Tada nam je Čolaković kratko komentirao Zahtjev za smjenu, rekavši između ostalog kako se nad njim vrši mobing.

Kopirati
Drag cursor here to close