Pregled tjedna

Baš smo jeftini

Još sada kad je u tijeku predizborna kampanja, s toliko novca može se obećati bilo šta. Kao recimo da za deseto dijete dobijete 10 tisuća KM. Posao je težak, a para laka.
Kolumna / Pregled tjedna | 16. 09. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.9. – Ponedjeljak

Ne može kod nas drugačije. Kampanja je umjesto ispraznih mlataranja jezicima, krenula i šaketanjem pa je aktivist SNSD-a šakama poslao poruku kandidatu PDP-a. Uvijek smo voljeli snagu argumenata.

Zgraža se prezgrožena javnost u Bosni i Hercegovini nad viješću da je političarka porijeklom iz BiH u uređenom svijetu vježbala gađanje iz pištolja pucnjevima u sliku Bogorodice. To što mi kod sebe gađamo, to ne vidimo.

Predstava se nastavlja. Podstanari su kao probudili duhove i oživjeli pravednike pa se traži sjednica na kojoj bi se raspravljalo o smjeni predsjedatelja hercegovačko-neretvanske Skupštine, Džafera Alića, koji je sebe proglasio vlasnikom a sve, koji nisu kao on i kao njegovi, podstanarima. Jasno je svima da je afera Podstanari dvostruka pobjeda. SDA je pokazala da može reći što god hoće, a svi oni s H predznakom, pogotovo oni s najvećim H, mogu opet glasno zakukati. Dogoditi se neće ništa. Ni sjednica, ni smjena.

Bitno je da se oštre škare za presijecanje vrpci u predizbornim rezanjima naše stvarnosti.

10.9. – Utorak

Padaju opet velike ribe. Opet sa zakašnjenjem. Grijesi vodstva Autocesta Federacije BiH došli su na naplatu. Policija najavljuje da će ribe i dalje padati. Ako ne pobjegnu iz zemlje i ako htjedne politika.

Tiho se oglasio Vlasnik. Kaže da je priča o podstanarima izvučena iz konteksta iako nije. Oglasili su se i stranci, koji su jedini podstanari u BiH. Balon skandala ne može se napuhati koliko bi trebalo.

Dok se ove godine glume najozbiljniji izbori do sada, s tehnologijom koja će kao spriječiti krađu glasova, s kaznama za preuranjene kampanje ali ne i za kampanje koje iskorištavaju javni novac, država ne zna kako će prevesti glasačke listiće do birališta. Tenderi padaju. Izbornom povjerenstvu nudi se vojska. Nitko ne dovodi u pitanje mogućnost da nestašni vojnici šaraju nešto po listićima i po nečijoj potrebi.

Radnici u BiH, pokazalo je istraživanje, ne žele raditi nedjeljom. Isto istraživanje pokazalo je i kako bi radili nedjeljom za 100 KM na plaću. Baš smo jeftini.

11.9. – Srijeda

Javio se šef vlasnika. Bakir Izetbegović kaže kako moramo razumjeti da se dužnosniku SDA u Mostaru otelo to što je rekao i da trebamo prijeći preko toga. Otelo se i njemu više puta.

Prva frizura Federacije BiH kaže da je stanje u Elektroprivredi katastrofalno te da je zbog toga morala poskupjeti struja. U prijevodu, Nermin Nikšić je rekao kako će građani opet platiti greške i loše poteze upravljača javnih poduzeća. I njima se, valjda, otelo.

Otima se i statistika. Potrošačka košarica teška je preko 3.300 KM. I preko toga će se prijeći.

Nije se otelo direktoru zvorničkog centra za socijalni rad. On je, prije nego li će otići u mirovinu, u tom centru zaposlio svoje dvije kćeri. Nije to otimanje. To se zove očinska ljubav.

12.9. – Četvrtak

Onima kojima su puna usta okoliša i papiri njegove zaštite toliko je stalo do njihova posla da su studiju o vjetroelektranama prepisali s Wikipedije. Napredujemo. Federalno ministarstvo okoliša i turizma ozbiljno je shvatilo Internet.

Objavljeno je kako su sve blagajne u Federaciji u plusu. Sada vlastodršci i novcodršci mogu šta hoće. Još sada kad je u tijeku predizborna kampanja, s toliko novca može se obećati bilo šta. Kao recimo da za deseto dijete dobijete 10 tisuća KM. Posao je težak, a para laka.

Umirovljenici pripremaju bunu u Federaciji. Mladi šute kao da je starost daleko.

13.9. – Petak

Petak 13. Analiziraju se tumačenja o nesretnom danu. Čini se da su u silnim važnim datumima ove zemlje i silnim obećanjima o ključnim danima svi dani bili petak i to 13.

Petak je, inače, državnim aparatima u BiH, zbog kojih je država na aparatima, najdraži dan u tjednu jer se s posla može zbrisati ranije. Građane, kao one za koga oni u aparatu rade, ponašaju se kao nezainteresirane gazde. Zato gazde za koje građani rade ne poštuju ni petak ni svetac.

14.9. – Subota

Predsjedatelj vječno posvađanog Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, posjetio je turskog predsjednika kojem je svojedobno Bakir Izetbegović iznajmljivao Sarajevo za potrebe predizbornog skupa.

Nahvalila je PR-služba Bećirovićev i Erdoganova razgovor, baš kao što je i Bećirović nahvalio sultana i Tursku i njezin odnos prema BiH zaboravivši napomenuti da je prijateljska zemlja ignorirala državu tako što joj nikad nije otkrila gdje je bjegunac od pravosuđa Sakib Mahmuljin.

Čudni su znaci prijateljstva.

15.9. – Nedjelja

Nakon što smo urlikali da nam vrućine ništa ne mogu, spustile su se kiše i potopile dobar dio Europe. Živimo kao da je sve naše i kao da to sve ne može nestati za tren.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close