Pregled tjedna

Boli nas međunožje za ruku na međunožju

Društvo, koje nije pomislilo da izađe na ulice galamiti za zaštitu svoje djece, tek je sad izgubilo još jednu bitku. Boli nas međunožje za ruku manijaka na međunožju djece.
Kolumna / Pregled tjedna | 23. 09. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.9. – Ponedjeljak

Kriza vlasti na državnoj i federalnoj razini skrila se iza predizborne kampanje na lokalnim razinama gdje se, između šupljih priča o komunalijama, provlači visoka politika. Ipak je u ovoj zemlji najvažnije da se prostor osvoji a u kakvom će stanju biti prostor to je manje bitno. Navikli smo mi na svoja blata. Zbog toga, ma koliko se oni pravili da nije, sve stoji. Napredaka nema tamo gdje ih svi očekuju. Politike miruju i mažu se blatom. Njima je to jedini lijek.

Benjamina Karić proslavila se još jednom instalacijom. Školarcima je pod nos postavila tenk kako bi, okrenuti prema budućnosti, gledali u prošlost. Tenk u školskom dvorištu ( ni onaj u Pologu kraj Širokog Brijega nije daleko od škole) najbolji je pokazatelj kako foteljaši razmišljaju o stvaranju mišljenja kod naše djece. Umjesto da čitamo poruke da se nikada ne ponovi, mi gledamo opipljiva štiva o tome što će biti ako se ponovi. A, kako gladimo svoje rane iz prošlosti, ponovit će se.

Šute svi koji bi trebali govoriti i galamiti nakon što je brutalno pretučen i teško ozlijeđen dječak u Mostaru. Nije valjda uspio nitko povezati nacionalnosti i okrutne poteze tajlandskog boksa pa onda nitko ne vidi potrebe da kaže da je strašno što državni prvak sije ozljede u mostarskim noćima. Čak je i tužiteljstvu mrsko utvrditi što se sve dogodilo, čak je i onima što galame nad mostarskim šaketanjima ovo promaklo jer nema dovoljno nacionalističkog mesa da ga zagrizu.

17.9. – Utorak

Gledamo kako rat iz puškaranja i granatiranja prelazi u obračun kakav nismo viđali ni u najmaštovitijim scenarijima akcijskih i ratnih filmova. Svijet je, iako ga gledamo samo kroz sebe, odavno izvrnut naopačke.

Reforma izbornog procesa dovela je do toga da ne znamo tko će prevoziti listiće do mjesta gdje će se glasati i trpati glasovi nakon 19 sati. Zukan Helez, ministar obrane i vozač nevidljivih letjelica, nudi vojsku, kako bi osnažio ulogu i ugled dijela društva o kojem se nedavno pisalo kako se boji miševa u kuhinji.

Mogli bi listiće dostavljati Helezovi dronovi. No, ministra prozivaju da priča bajke kad su u pitanju dronovi koje smo misteriozno nabavili jer ih nema tko voziti a nemamo ni aerodroma s kojeg mi mogli uzlijetati. Dakle, i velike strategije svele su se na velike priče. Ili jednostavno ministar krije od zamjenika u ministarstvu što se to nabavlja.

Borjana Krišto, najplaćenija premijerka regije, pisala je Europskoj uniji pismo o tome što je zapelo u BiH kad je u pitanju prošenje novca za Plan rasta. Sve smo uradili, ali nismo uradili sve.

Nogometni savez provjerava i kažnjava provjeravače spornih situacija. Vlada pregovara s umirovljenicima i kaže da povećanja mirovina neće biti. Prosut će se još jedna jednokratna pomoć. Unuci šute.

18.9. – Srijeda

Malo se tko sjeća da je Milorad Dodik opleo po partnerima iz HDZ-a BiH. I obrnuto. No, sad je predsjednik Republike Srpske žestoko kritizirao Borjanu Krišto rekavši kako je kao nenavođena raketa jer je poslala pismo Europskoj uniji u kojem pojašnjava gdje smo to zapeli s reformama. Zapela je koalicija, samo svi šute o tome.

Već drugi put SAD preko svojeg Veleposlanstva u Sarajevu očitavaju bukvicu letaču Helezu optužujući ga za nemar i nerad kad je u pitanju NATO put Bosne i Hercegovine. Nitko ga ne brani.

Nikoga ne brinu podaci da će se izjednačiti broj umirovljenika i radnika. Doseg stranačkih stratega je tek stigao do visine predizbornih plakata.

Potpisuje se peticija da se tenk makne ispred sarajevske škole. Valjda i da Benjamina ode iz kuhinje.

19.9. – Četvrtak

Vatikan se službeno oglasio o Međugorju, a potom i mjesni biskup. Nadnaravnog nema, ali je poželjan svaki čovjekov dodir s Bogom, a njega u Međugorju ima. Vatikan potvrđuje, barem sa sada, da Gospa nije poštar, a valja se upitati i gdje je tamo dodir čovjeka s čovjekom i što je s onima koji se izdižu iznad ljudi. Biskup kaže da nisu izrodi oni koji ne vjeruju u ukazanja.

Ustavni sud još je jednom pecnuo po prstima Republiku Srpsku. Izborni zakon RS je neustavan.

BiH je pokazala još jednom svoju posebnost jer je radi unutarnjih nesuglasica na bh europskom putu čitav Balkan ostao bez novca iz Plana rasta. Pismo Borjane Krišto uzalud je potrošilo tintu.

Nikoga ne dira skandal kojeg je pokušalo zataškati pravosuđe. Slučajno je u javnost dospjela vijest da je glumac Moamer Kasmumović zlostavljao dječaka. Slučajno je tužiteljstvo potvrdilo medijima, a pitanje je kojim slučajem o svemu šuti sud.

Trabunjaju trabunjivci da smo svi isti. Trabunjaju i glume.

20.9. – Petak

Kako su se solidarizirale novinari nakon smrti jednog zagrebačkog kolege da se neće pisati o njemu, tako su se, čini se, dogovorili kulturnjaci u zemlji, a pogotovo u Sarajevu, da neće reći ni a o slučaju Moamera Kasumovića. Kolege glumci odlučili su da neće ni odglumiti zabrinutost ni odrecitirati žalopojku nad još jednim srozavanjem društva.

U medijima se razvlače pitanja na koja nećemo dobiti odgovor a to je zašto se namjeravalo sve skriti od javnosti. Razvlačila se i ispovijest zlostavljanog koji je rekao da mu je laknulo kada je sve rekao.

Je li nama lakše što šutimo?

21.9. – Subota

Sramno se izvlače reakcije na sramotnu šutnju i pravljenje ludih i zbunjenih u slučaju Kasumović. Doznaje se da dječak koji je progovorio nakon predstave nije onaj zbog kojeg je Kasumović presuđen što znači da postoje najmanje dvije žrtve. Ne brine to naše društvo. Bitno je da sunce još uvijek nadjačalo oblake i da se može gušterati pod nebom nad kojim lete izviđači.

Otkazuje se prikazivanje serije u kojoj, ispade, nitko nije normalan. Otkazuje se i produkcija nove serije u kojoj glumi kupac slobode.

Počele su o svemu govoriti i političke stranke. Društvo, koje nije pomislilo da izađe na ulice galamiti za zaštitu svoje djece, tek je sad izgubilo još jednu bitku. Boli nas međunožje za ruku manijaka na međunožju djece.

22.9. – Nedjelja

Pokušava društvo osuditi zlostavljanje djece. Sramno i tiho se provlače komentarčići o slučaju o kojem ne govore oni koji dijele krivicu za skrivanje.

Zašto je sudu bilo stalo da se sve odvije i najvećoj tišini. Sigurno nije zbog žrtve.

Sirotinja prodaje bubrege bogatašima. Čitamo vijesti iz Afrike o još jednom potezu očajnika i klimamo glavama kao da mi sve svoje nismo rasprodali.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close