Pregled tjedna

Oni trguju, mi umiremo

Federacija BiH radnike tješi dajući zeleno svjetlo poslodavcima da im isplati još jednu tranšu pomoći koja se neće oporezivati. Poslodavci, inače, obožavaju preporuke.
Kolumna / Pregled tjedna | 22. 07. 2024. u 09:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

15.7. – Ponedjeljak

Mostarski radnici zadovoljni su sobom. Gradsko vijeće grada Mostara diglo je ruke za izvještaj o svome radu. Požalili su se neki vijećnici, oni koji govore, da im Grad ne daje odgovore na postavljena pitanja. Grad je šutio. Oni koji su šutjeli u klupama bez mikrofona, nastavili su šutjeti. Službene statistike kažu kako među mostarskim vijećnicima ima onih koji za čitavog mandata nisu rekli riječ.

Potom se trgovalo. Da bi se usvojio proračun, morao je Grad dati još milijun maraka Vodovodu, i nešto ''siće'' za druge namjene kako bi kupio ruke. U prijevodu, radi se o borbi brojeva i predznaka.

Luka Modrić ukrao je show u Mostaru. Došao je na predstavljanje filma o Zrinjskom pa na kraju nitko nije govorio o filmu. Nitko ne govori ni kako je ostala jedna važna klupa prazna jer se velikom navijaču, nekad s bubnjem a danas sa šalom, nije udovoljilo da se pomjeri termin. Ipak ima važnijih veznjaka.

A onda je Mostar zašutio. Ili je barem trebao zašutjeti. Adnan, koji je skrenuo pozornost ne nebuloznost zakona o transplantaciji u Federaciji BiH, nije dočekao primjenu izmijenjenog zakona. Preminuo je baš kad je krenuo u proces transplantacije. Dokaz je to kako su nam životi u rukama onih kojima je mrsko sjesti i učiniti ovu zemlju, ako ne boljom, onda barem praktičnijom.

Nije bilo galame, neće je ni biti, nije bilo prozivke na račun onih koji sjede u klupama i, umjesto da donose normalne zakone, trguju dok mi umiremo.

16.7. – Utorak

Predstava za predstavom. Vlast se, umjesto reformama koje bi nas približile Europi kojom svi mućaju usta, bavi političkim smjenama u Vijeću ministara koja je unaprijed osuđena na neizglasavanje. Potom se u predstavu trpaju prijedlozi zakona koji su neustavni ali glumci žele da se igraju. Potom je, opet uz predstavu, prošao proračun institucija za neke nove glume.

Vladar dronova, Zukan Helez, koji uz boga helikoptera Ramu Isaka, diže letjelice po BiH, nastupa u predstavi gašenje požara. Vatra u Trebinju pokazatelj je kako su i plamenovi zahvaćeni politikom pa je nekom draže da izgori nego da ga Zuka ugasi.

I Milorad Dodik ima novi komad. Jedan njegov bliski suradnik rekao mu je da ne ide u Sarajevo na suđenje jer mu je tamo sigurnost ugrožena. Izlizan je to scenarij i toliko jadan da se i suradnik srami reći svoje ime.

Porasla je prosječna plaća u Federaciji. Nije dosegla ni 1.400 KM. Košarica je odavno preskočila 3.000 KM. To nitko, ni anonimno, ne smatra prijetnjom po život.

17.7. – Srijeda

Milorad Dodik napokon je priznao da mu je vruće na sudu. Put do pravde u BiH nema klime.

Ramo Isak kažnjen je zbog spota. Uranio je s kampanjom i Središnje izborno povjerenstvo koje glumi strogoću, a glumi i kad broji, reklo mu je da mora maknuti spot s Interneta. Neće ići.

Šuplja država se hvali kako je probila tunel dug 3,6 kilometara. No, zato je nebrojivo što je sve ova država zatrpala. Recimo, 70 milijuna eura koje je trebala dobiti od EU samo da je napravila preostale reforme. No, ugrijani Dodik nije raspoložen. Ako RS nema novca, neće ga imati ni država! To je patriotizam.

U Mostaru traje rat prepiskama između gradonačelnika i vjerske zajednice koja se uključila u politiku pa izdaje više priopćenja nego što uputi iskrenih molitvi Bogu kojem smo dosadili. Stranke, čini se, ne moraju u kampanju. Božji ljudi će nabrijati stado.

18.7. – Četvrtak

Smiješna država se pravda. Sud se ispričava Dodiku i kaže da nisu namjerno isključili klime. Nejasno je zašto se Dodik buni, pa u nas je uvijek sve na rubu usijanja.

Kad neće građani, mora pitati američko Veleposlanstvo. Prebrojali su koliko se zadužila RS pa su vidjeli da negdje nešto fali. Građanima – šta fali.

Stranke su kažnjene jer su uranile s kampanjom i jer su prikrivali prijevremene predizborne aktivnosti. HDZ BiH je tako, dok se u Mostaru galami kako vjera ne smije uplitati prste u kampanju, iskoristili vjerski skup da se izreklamiraju. Kažnjen je i Isak jer ne skida spot, a možda ne zna kako. SDA pak radove plaćene iz džepova građana prikazuje kao svoje.

Europa kaže kako novca za BiH nema bez reformi. Federacija BiH radnike tješi dajući zeleno svjetlo poslodavcima da im isplati još jednu tranšu pomoći koja se neće oporezivati. Poslodavci, inače, obožavaju preporuke. Ova o isplati pomoći je kao ona o radu po vrućinama – može, a ne mora.

19.7. – Petak

Ramo Isak vraćen je s granice jer je želio prijeći tamo gdje se ne smije. Ima uvijek neka veća snaga.

Grad Mostar je jedina lokalna vlast u BIH koja ide na kolektivni godišnji. Odmora neće biti u ratu između Grada i Islamske zajednice. Nitko nikom da kaže da je dosta i da bi i jednima i drugima bilo pametnije da se rasplaču nad anketom koju je grad proveo među mladim ljudima u Mostaru.

Milorad Dodik bi kopao kao i Aleksandar Vučić. U Srbiji se glasno priča o litiju, u Republici Srpskoj se šapuće. U Srbiji se galami protiv, u Republici Srpskoj nema tko galamiti. A ni kopati.

Miroljubiva BIH trlja ruke zbog prolijevanja krvi u svijetu. Namjenska industrija obara rekorde u izvozu streljiva. Širimo, kao i uvijek, ljubav.

20.7. – Subota

Rudar Dodik pričao bi s Elonom Muskom kako bi mu ponudio kopanja u RS. Predstave se nastavljaju pa i s nepozvanim glumcima.

Netko se igra brojkama pa nas tješi da sve više prijavljujemo korupciju u državnim institucijama. Kad su vidjeli da njih ne mogu spriječiti da kradu, pokušavaju nama otvoriti oči. Lijeno pravosuđe nitko ne spominje.

21.7. – Nedjelja

Joe Biden odustao je od utrke u kojoj očito nije mogao trčati. Glasači u BiH više prate što će se dogoditi u američkim izborima nego što im pripremaju domaći trkači na preduge staze.

Znanstvenici upozoravaju da je sve opasnije kupati se na Jadranu. Dežurni komentatori, uz psovke na ''njihov'' Jadran, kažu da mi imamo svoje more i svoje rijeke. Nitko im nije rekao da je i naše more Jadran i da znanstvenike nitko ništa ne pita kad su u pitanju naše potrovane vode.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close