Jacqueline Bisset

Bila je tiha patnja mnogih muškaraca, ali nikad nije stala pred oltar

Godine 1969., nominirana je za Zlatni globus za najbolju novu zvijezdu godine za ulogu u filmu "The Sweet Ride". Zajedno s Burtom Lancasterom i Deanom Martinom, bila je jedna od mnogih zvijezda blockbustera "Airport".
Kultura / Film TV | 13. 09. 2024. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 80 godina, 13. rujna 1944. rođena je proslavljena britanska glumica Jacqueline Bisset.

Na svijet je došla u Weybridgeu, Surrey, a potječe od oca škota i majke engleskinje francuskog porijekla. U mladosti pohađa u Londonu francusku srednju školu Charles de Gaulle, poduke iz baleta i glume, te radi kao manekenka.

Na filmu debitira 1965. u epizodnoj ulozi u komediji "The Knack ...and How to Get It". Prvi značajniji nastup ostvaruje u psihološkom trileru "Cul-de-Sac" (1966.), 1967. glumi zajedno s Audrey Hepburn u romantičnoj komediji "Two for the Road", dok iste godine glumi i svoju prvu glavnu ulogu u filmu "The Cape Town Affair" zajedno s Jamesom Brolinom. 

Video: Wild orchid scene - Carrie Otis and Jacquiline Bisset

Također 1967., sudjelovala je u James Bond satiri "Casino Royale". Godine 1968. glumi zajedno s Frankom Sinatrom filmu "The Detective", a proboj u karijeri ostvaruje ulogom u čuvenom akcijskom trileru "Bullitt" (1968.) zajedno s Steveom McQueenom.

Godine 1969., nominirana je za Zlatni globus za najbolju novu zvijezdu godine za ulogu u filmu "The Sweet Ride". Zajedno s Burtom Lancasterom i Deanom Martinom, bila je jedna od mnogih zvijezda blockbustera "Airport" (1970.).

Bisset 1974. godine glumi glavnu ulogu u filmu "La Nuit américaine" Françoisa Truffauta, dok iste godine nastupa zajedno s Lauren Bacall i Ingrid Bergman u čuvenom "Ubojstvu u Orijent Expressu" Sidneya Lumeta. 

Video: Jacqueline Bisset - The Deep

Među ostalim ulogama ističu se i u filmu katastrofe "When Time Ran Out" (1980.), dramama "Rich and Famous" (1981.), "Under the Volcano" (1984.) i "La Cérémonie" (1995.).

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih ponovo postaje aktualna nastupima u crnoj komediji "Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills" (1989.) i erotskom trileru "Wild Orchid" (1989.).

Često je glumila i na televiziji, kao u seriji "Napoleon and Josephine: A Love Story" (1987.), gdje je glumila jednu od naslovnih uloga.

Unatoč brojnim romatičnim vezama, nije nikada bila u braku. 

Video: Jacqueline Bisset Tribute
Kopirati
Drag cursor here to close