Festival sjećanja

U Mostaru počeo 1. Memorijal Vasilij Buzmakov - Bio je jedinstvena pojava

Nenad Gvozdić je napomenuo kako je Buzmakov bio jedinstvena pojava u Mostaru.
Kultura / Flash | 26. 07. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 26. srpnja u Mostaru je počeo 1. Memorijal Vasilij Buzmakov.

Program je započeo okruglim stolom na temu "Život i djelo Vasilija Buzmakova u periodu 2000.-2014.'' u galeriji kraljice Katarine u HD Herceg Stjepan Kosača.

Na okruglom stolu jedan od govornika bio je odvjetnik iz Mostara Nenad Gvozdoć, koji je svojevremeno obnašao dužnost predsjednika Upravnog vijeća Simfonijskog orkestra Mostar.

Gvozdić je napomenuo kako je Buzmakov bio jedinstvena pojava u Mostaru.

''Radi o čovjeku koji je došao iz Moskve i zavolio je ovaj grad više nego mi, koji živimo ovdje. Na komemorativnom skupu 2014. godine sam postavio pitanje hoće li se Mostar sjećati tog čovjeka i izuzetno mi je drago što su Vasilijevi učenici ovo pokrenuli samostalno. Nadam da će ova memorijalna okupljanja postati tradicija, te da će prerasti u veću manifestaciju'', istaknuo je Gvozdić.

Foto: Bljesak.info / 1. Memorijal Vasilij Buzmakov u Mostaru

Anica Miličević, profesorica violine i nekadašnja učenica Buzmakova napomenula je kako se radi o okupljanju koje treba služiti kao sjećanje na pokojnog profesora violine.

''On je ostavio neizbrisiv trag na mnogim generacijama učenika s kojima je radio, a posebno na cijelu kulturu Mostara'', dodala je.

Nakon okrugloga stola uslijedio je koncert otvorenja na kojemu je nastupio kvartet violina sastavljen od bivših učenika prof. Buzmakova i trio SA Sinfonietta iz Sarajeva. 

U subotu, 27.7.2024. održati će se masterclass radionice u prostorijama Glazbene škole Ivana pl. Zajca, gdje će učenike iz Osijeka, Sarajeva, Metkovića i Mostara mentorirati organizatori događaja, profesionalni glazbenici, Anica Miličević, Alma Dizdar, Irena Kaleb i Ante Slišković. Taj isti dan učenici će održati koncert i prezentirati znanja koja su stekli na radionicama. Koncert će se održati u dvorani MC Pavarotti s početkom u 19 sati.

Memorijal se zatvara prelijepim zajedničkim koncertom bivših učenika i kolega profesora Buzmakova u galeriji kraljice Katarine u HD Herceg Stjepan Kosača s početkom u 20 sati, u nedjelju, 28.7.

Pokrovitelji koncerta su Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a partner u projektu HKUD FS Fra Bernardin Smoljan iz Rodoča.

Kopirati
Drag cursor here to close