Mostarski teatarski festival

Ovogodišnja "Svjetlost Mostara" Draganu Despotu

Nagradu svake godine dodjeljuje direkcija festivala jednom teatarskom stvaraocu koji je svojim cjeloživotnim radom pomicao granice teatra.
Kultura / Kazalište | 15. 08. 2024. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Dragan Despot

Direkcija Mostarskog teatarskog festivala - Festivala autorske poetike donijela je odluku da ovogodišnji dobitnik Nagrade "Svjetlost Mostara" bude glumac Dragan Despot.

Nagrada "Svjetlost Mostara" inspirirana je zapisom Ive Andrića o toj svjetlosti iz 1946. godine. Nagradu svake godine dodjeljuje direkcija festivala jednom teatarskom stvaraocu koji je svojim cjeloživotnim radom pomicao granice teatra. Nagrada se dodjeljuje u okviru Mostarskog teatarskog festivala.

Dosadašnji laureati su Gradimir Gojer i Tahir Nikšić.

Dragan Despot je glumac - nacionalni prvak.

Dragan Despot rođen je u Mostaru 14. lipnja 1956. godine gdje je završio gimnaziju i dvije godine Ekonomskog fakulteta.

U Zagrebu je 1977. upisao glumu na Akademiji dramske umjetnosti te diplomirao 1981. u klasi prof. Tonka Lonze ulogom Shakespeareova Macbetha. Prvi profesionalni angažman dobio je u GK Trešnja, zatim u ZGK Komedija, a od 1983. član je ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, u kojemu je nastupao od 1980.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 1. srpnja 2015. dobio je status nacionalnog prvaka Drame HNK u Zagrebu. Na zagrebačkoj je nacionalnoj sceni ostvario pedesetak velikih i značajnih dramskih uloga u predstavama najširega raspona, dobivši neke od najznačajnijih strukovnih i državnih nagrada. Funkciju ravnatelja Drame HNK u Zagrebu obnašao je 2006./2007. godine.

Dramaturški je obradio Krležin roman Na rubu pameti 2004. i odigrao je više od 150 puta u vlastitoj režiji, gostujući u mjestima od posebne državne skrbi u Hrvatskoj, na Marulovim danima u Splitu, Danima Matice hrvatske u Mostaru, u Makedoniji (Skopje), u Slavističkoj školi u Dubrovniku u nekoliko navrata, u Budimpešti na poziv hrvatskoga veleposlanstva i drugdje diljem Hrvatske. Monodrama Na rubu pameti dobila je niz kazališnih nagrada te je snimljena za HTV 2009. godine.

Niz sezona sudjeluje u dramskome programu Dubrovačkih ljetnih igara te Splitskog ljeta. Surađuje s mnogim hrvatskim kazalištima: ZGK Komedija, GD Histrion, DK Gavella, ITD, Mala scena, GK Trešnja, HNK u Osijeku i dr.

Ostvario je uloge u mnogim filmovima, televizijskim dramama i serijama te više dokumentarnih filmova kao narator i recitator, a redovito surađuje s dramskim programom Hrvatskog radija. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predavao je kao docent na odsjeku glume (katedra scenskog govora) kao i na sveučilištu Libertas u Zagrebu.

Dragan Despot se po osnivanju Mostarskog teatra mladih istom priključio i ostvario nekoliko vrlo zapaženih uloga između kojih izdvajamo uloge iz predstava "Pax americana" i "Šok soba.

Kopirati
Drag cursor here to close