Protivnik larpurlartizma

Prije dva stoljeća rođen je književnik Alexandre Dumas mlađi

Alexandre Dumas mlađi izvanbračni je sin Alexandrea Dumasa starijeg, također proslavljenog pisca, i majke Marie-Catherine Labay, krojačice.
Kultura / Knjige | 27. 07. 2024. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije dva stoljeća, 27. srpnja 1824. u Parizu je rođen francuski književnik Alexandre Dumas mlađi, poznat i kao Dumas fils (Dumas sin).

Izvanbračni je sin Alexandrea Dumasa starijeg, također proslavljenog pisca, i majke Marie-Catherine Labay, krojačice

Dumas stariji je sina priznao tek 1831. godine i osigurao mu najbolje obrazovanje. Zakon je Dumasu sr. omogućio da uzme sina majci i majčina agonija inspirirala je Dumasa jr. da piše o ženskim mukama i patnjama.

Dumas jr. uvijek je pisao moralna djela, a u njegovoj drami Prirodni sin iz 1858. godine govori da otac mora priznati rođenog sina i oženiti ženu, to jest djetetovu majku.

Dumas jr. je 1844. godine otišao živjeti s ocem. Tu je upoznao Marie Duplessis, svoju inspiraciju za roman Gospođa s kamelijama (La dame aux camélias). Na našem govornom području često i pod naslovom Dama s kamelijama

Video: Marguerite dies | Camille (1936) - Greta Garbo

Roman je za pozornicu prilagodio 1852., a prema toj prilagodbi sastavio je Francesco Maria Piave libreto za Verdijevu operu La Traviata iz 1853.

Dumas je snažno utjecao na ukus kazališne publike u doba Drugoga Carstva. Odlučan protivnik larpurlartizma (fr. l'art pour l'art - umjetnost radi umjetnosti), propovijedao je utilitarizam i moral kao jedinu svrhu umjetnosti.

Drame: Polusvijet (Demi-Monde, 1855), Nezakoniti sin (Le Fils naturel, 1858), Rasipni otac (Le Père prodigue, 1859) i druge.

Romani: Doktor Servand (Le Docteur Servand, 1849), Afera Clemenceau (L’Affaire Clemenceau, 1866) i drugi.

Godine 1864. Dumas jr. se ženi s Nadejom Naryschkine te s njom ima kćer, a nakon Nadejine smrti ženi se s Henrietteom Régnier.

Kopirati
Drag cursor here to close