Radite li ih vi?

7 pogrešaka u organiziranju hladnjaka koje sigurno radite

Iako s vremena na vrijeme posložite namirnice u hladnjaku, lako je napraviti nered, posebno ako imate malu djecu.
Lifestyle / Flash | 30. 08. 2024. u 15:09 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponekad i odrasli u brzini samo ostave stvari i poslije ih zaborave smjestiti na odgovarajuću policu, prenosi The Kitchn. Znamo da se ovo događa svima te smo odlučili napraviti popis sa 7 najčešćih grešaka u organiziranju hladnjaka koje sigurno radite. 

1. Prenatrpanost polica

Može biti stresno kopati po kulama ostataka dok pokušavate doći do te jedne posude cherry rajčica. Ali pretrpanost u hladnjaku nije samo stvar lakog gledanja i dohvaćanja namirnica. "Pretrpane police s previše artikala mogu spriječiti protok zraka i dovesti do neravnomjernog hlađenja", kaže Aiello. "Važno je ostaviti razmak između predmeta kako bi se omogućila pravilna cirkulacija zraka." U suprotnom, hrana se može brže pokvariti.

2. Zanemarivanje okretanja predmeta

Istina je da nikad nisam razmišljao o okretanju predmeta u hladnjaku! Aiello kaže da je to još jedan jednostavan način za smanjivanje bacanja hrane: "Zanemarivanje okretanja predmeta može rezultirati bacanjem hrane, budući da se stariji predmeti guraju unatrag i zaboravljaju. Važno je redovito okretati artikle kako biste osigurali da se oni stariji koriste prije novijih."

3. Ne koristite prozirne posude

Vrsta spremnika za pohranu koju koristite kada organizirate hladnjak je važna, a ne samo njegova veličina i oblik. Aiello ističe da "upotreba neprozirnih spremnika ili pakiranja otežava vidjeti što je unutra, što dovodi do zaboravljenih predmeta i bacanja hrane." Odabir prozirnih posuda, s druge strane, omogućuje svima u kućanstvu da "lako prepoznaju sadržaj i minimiziraju kvarenje hrane".

4. Nepravilno skladištenje predmeta

"Pohranjivanje artikala u pogrešnim zonama hladnjaka može utjecati na njihov rok trajanja i svježinu", kaže Aiello. To se, na primjer, odnosi na mjesto gdje skladištite svoje proizvode. Druge uobičajene pogreške povezane sa zonama hladnjaka uključuju skladištenje mliječnih proizvoda na vratima gdje temperature variraju, što može dovesti do kvarenja, ili stavljanje sirovog mesa iznad hrane gotove za konzumaciju, što može dovesti do kontaminacije.

5. Ignoriranje rokova trajanja

Ovo je još jedno veliko pitanje sigurnosti hrane, a samo provjeravanje etiketa nije dovoljno. Osim redovite provjere datuma isteka koji su otisnuti na prehrambenim artiklima, Aiello preporučuje "označavanje artikala s datumom otvaranja kako bi se osigurala svježina i sigurnost." Osim toga, ona ističe jedno mjesto u hladnjaku koje ima tendenciju gomilanja namirnica kojima je istekao rok trajanja: "Ne zaboravite provjeriti datume svih začina za koje se čini da zauvijek žive u našim hladnjacima!"

6. Izostanak redovitog čišćenja

Redovito čišćenje hladnjaka možda se ne čini kao dio organizacije, ali ono uvelike utječe na izgled i dojam vašeg hladnjaka, što zauzvrat utječe na to koliko ga možete organizirati. "Zanemarivanje redovitog čišćenja hladnjaka može dovesti do nakupljanja namirnica, prolijevanja, mrvica i ostataka hrane, stvarajući nehigijensko okruženje i potencijalno uzrokujući neugodne mirise", dodaje Aiello. “Važno je odmah očistiti proliveno i povremeno temeljito očistiti hladnjak kako bi se održala čistoća i svježina. 

7. Ne koristite organizatore za hladnjake

Organizatori hladnjaka utječu na to da vaš hladnjak bude što je moguće lakši za korištenje. "Neupotrebljavanje organizatora hladnjaka, kao što su spremnici i pregrade, može dovesti do neorganiziranosti i poteškoća u pronalaženju predmeta", kaže Aiello. Pomažu u povećanju prostora i olakšavaju održavanje urednog hladnjaka, osiguravajući da se ništa ne izgubi.

Kopirati
Drag cursor here to close