Brzo i lako

7 psiholoških strategija da si popravite dan

Evo sedam jednostavnih psiholoških strategija koje vam mogu brzo popraviti dan i raspoloženje te učiniti vaš svijet malo boljim.
Lifestyle / Flash | 23. 09. 2024. u 12:29 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Mnoge strategije zbog kojih se osjećamo bolje uključuju pomaganje drugima. Ništa nije bolje od provođenja kvalitetnog vremena s nekim koga volite, prenosi Psychology Today

Jeste li potišteni? U nevolji? Pod stresom? Evo sedam jednostavnih psiholoških strategija koje vam mogu brzo popraviti dan i raspoloženje te učiniti vaš svijet malo boljim.

1. Smijeh je dobar lijek

Smijeh povećava energiju i popravlja raspoloženje. U usporedbi s djecom, odrasli se rijetko smiju, ali smijeh ima ljekovita svojstva. Štoviše, vaš smijeh može utjecati na druge. Može razvedriti napetu situaciju, a kroz proces poznat kao "emocionalna zaraza", vaš smijeh može zaraziti druge i probuditi ih.

2. Budite zahvalni

Psihološka istraživanja otkrila su dobrobiti izražavanja zahvalnosti - cijenjenja onoga što imamo ili zahvaljivanja nekome za nešto pozitivno što je učinio za nas ili nam je dao. Ne samo da nam zahvalnost može pomoći da se osjećamo bolje, već povećava empatiju, te se ljudi oko nas osjećaju bolje.

 3. Brojite svoje blagoslove

Znajte da se dobre stvari ne događaju same od sebe nego je za njih potrebno mnogo truda i vremena. Kad se zaustavite te pogledate kojim ste sve blagoslovima okruženi, znajte da činite pravu stvar. 

Prečesto se fokusiramo na ono što nije u redu u našim životima, umjesto na ono što ide dobro. To može dovesti do osjećaja beznađa i bespomoćnosti. Usredotočite se na dobre stvari - dobre prijatelje, dobre trenutke, svoje talente i snage - i trebali biste se odmah osjećati bolje.

4. Iskoristite vrijeme odmora

Odmor i bijeg od svakodnevice mogu vam pomoći da se borite protiv stresa i pomoći vam da se osjećate bolje. Bilo da je to brzi bijeg u prirodu, odlazak u teretanu, kino ili jednostavno opuštanje, može vam pomoći u borbi protiv stresa.

Kritični element je, međutim, doista "uzeti pauzu", a ne sjediti razmišljajući o onome što ne radite. Nagraditi se odmorom brz je način da se osjećate bolje.

5. Posjetite nekoga tko vas treba

Biti potpora prijateljima ili voljenim osobama u vrijeme njihove bolesti ili nevolje ne samo da im pomaže da se osjećaju bolje, već može poboljšati i vaše blagostanje, kako kroz zajedničko prijateljstvo, tako i zahvaljujući spoznaji da im pomažete da prebrode teška razdoblja.

6. Volontirajte

Nadovezujući se na pomaganje drugima, volontiranje za neku neprofitnu organizaciju koja pomaže drugima nudi strukturiran način da se osjećate dobro kada pomažete i udaljava vas od nevolja i svakodnevnog pritiska.

7. Okrenite se svojim voljenima

Ništa nije bolje od provođenja kvalitetnog vremena s nekim koga volite. Bilo da se radi o romantičnoj večeri, izletu s djetetom, ručku s roditeljima ili ugodnoj aktivnosti s bratom ili sestrom ili najboljim prijateljem, ove intenzivne, fokusirane interakcije jačaju naše odnose i dovode do pozitivnih trenutaka zbog kojih se odmah osjećamo bolje.

Kopirati
Drag cursor here to close