Jednostavno je

Evo kako očistiti kožni kauč poput profesionalaca

Kožni namještaj može biti lijep dodatak vašem stambenom prostoru, no postoje pravila na koja bi ga trebalo održavati.
Lifestyle / Flash | 04. 06. 2024. u 09:45 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupnja namještaja velika je stvar. Čak i ako su komadi koje gledate ili ste već kupili na sniženju, uglavnom su i dalje prilično skupi—posebno onaj kauč na koji ste odavno bacili oko.

Kauči su mjesto gdje ljudi provode većinu svog vremena jer obično zauzimaju prostor u dnevnoj sobi, pa želite da ovaj središnji dio odgovara vašem stilu i bude iznimno udoban.

Za neke pravo rješenje predstavlja kožni kauč, prenosi House Beautiful. Čak i ako ga  postavljate u svoju radnu sobu, svoj muški kutak ili sobu za odmaranje, želite da izgleda svježe i novo što je duže moguće.

Iako je koža iznimno izdržljiva, može zahtijevati određeno održavanje kako bi izgledala jednako novo kao kad ste je kupili. Hrana pada, piće se prolijeva, a stvari se troše s godinama i korištenjem.

Koža može izgledati sjajno s godinama, ali ne želite da izgleda zapušteno ili neprivlačno. Materijal ne možete očistiti na isti način kao bilo koju drugu sofu od tkanine, stoga, bez obzira imate li svoj kauč godinama ili razmišljate o kupnji, trebali biste znati kako ga najbolje očistiti.

Kako bismo saznali najbolji način za čišćenje kožnog kauča, obratili smo se ljudima koji najbolje poznaju kožu: tim iz Moore & Gilesa, proizvođača kože u Virginiji koji mekom kožom opskrbljuje marke namještaja, uključujući Mitchell Gold + Bob Williams. Evo koje su savjete podijelili s nama.

Kako očistiti kožni kauč? 

Svakodnevno, stručnjaci tvrtke Moore & Giles savjetuju povremeno brisanje prašine sa sofe suhom krpom kako biste spriječili nakupljanje prašine ili prljavštine.

Ako je vaš kauč jako prašnjav ili je čupav, upotrijebite usisivač s uskim nastavkom kako biste uklonili prašinu iz pukotina. Ako ga želite povremeno temeljito očistiti, u njega utrljajte posebno sredstvo za čišćenje kože mekom krpom nakon uklanjanja prašine.

Kako ukloniti mrlje s kožnog kauča?

Ako imate problem s tvrdokornom mrljom na kožnoj sofi, prvo pokušajte namočiti krpu i obrisati je. Ako je mrlja i dalje postojana, pokušajte je obrisati ručnikom umočenim u mješavinu vode i blagog sredstva za pranje posuđa. Obavezno nježno čistite; rigorozno ribanje može uzrokovati trajna oštećenja kože. Kad ste gotovi, temeljito sve posušite novom krpom.

Ako je mrlja na bazi masnoće, možda ćete je moći ukloniti tako što ćete posuti sodu bikarbonu po problematičnom mjestu, ostaviti da odstoji nekoliko sati, a zatim obrisati (soda bikarbona je upijajuća i povući će masnoću iz kože) .

Kako osvježiti kožni kauč?

Ako želite oživjeti izgled svoje kožne sofe, najbolje je koristiti regenerator posebno formuliran za kožu. Nanesite ga na čistu, suhu sofu mekom spužvom i ostavite sat vremena.

Na kraju, važno je napomenuti da će se sav kožni namještaj prirodno istrošiti. Većina ogrebotina i mrlja postupno će izblijediti, a ako ne izblijede, nemojte se uznemiravati. 

Što ne biste trebali koristiti na koži?

Izbjegavajte korištenje mokrih krpa na kožnoj sofi. Ako ima previše tekućine, bilo vode ili sredstva za čišćenje, mogu ostaviti mrlje na vašem kauču. Držite se krpa od mikrovlakana kad čistite materijal.

Također ne biste trebali koristiti nikakvu vrstu izbjeljivača, proizvoda za čišćenje na bazi amonijaka ili acetona na kožnom namještaju. Ovi su proizvodi preagresivni prema mekom materijalu i mogu trajno oštetiti konstrukciju ili čak skinuti boju s kože.

Kopirati
Drag cursor here to close