Par savjeta

Kako očistiti zagoreni lonac ili tavu da blistaju kao novi?

Uklonite zalijepljene ostatke sa zagorjelog posuđa s pomoću ovih metoda za čišćenje.
Lifestyle / Flash | 19. 08. 2024. u 09:23 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada imate posla sa zagorenim neredom na dnu posuđa, jednostavno pranje deterdžentom i vodom vjerojatno ga neće očistiti, prenosi Better Homes and Gardens. 

Najbolji načini za čišćenje zagorenih lonaca i tava uključuju kućne sastojke ili sredstva za čišćenje koja mogu ukloniti masnoću i zaglavljenu prljavštinu. Većina metoda zahtijeva i malo ribanja, stoga budite spremni raditi kako bi vaš lonac ili tava ponovno zablistali.

Imajte na umu da bi se vaš pristup trebao razlikovati ovisno o materijalu vašeg posuđa: tave od nehrđajućeg čelika mogu izdržati određenu količinu ribanja, ali abrazivne metode čišćenja mogu oštetiti vaše neprianjajuće tave.

Uvijek prvo provjerite upute proizvođača za određene korake čišćenja jer se oni mogu razlikovati od marke do marke i pustite posudu da se ohladi prije nego što je pokušate očistiti.

Kako očistiti zagorjele lonce i tave s neprianjajućim premazom?

Kada čistite zagorjele neprianjajuće tave, pazite da ne koristite abrazivne alate, poput spužvi za ribanje ili čelične vune, koji bi mogli izgrebati ili na drugi način oštetiti površinu. Blaga abrazivnost sode bikarbone trebala bi biti dovoljna da ukloni većinu zalijepljenih ostataka.

Korak 1: Dodajte sodu bikarbonu i vodu u tavu. Pospite sodu bikarbonu po prljavom području neprianjajuće posude i dodajte malu količinu vode da dobijete rijetku pastu.

Korak 2: Pustite da odstoji preko noći.

Korak 3: Oribajte i isperite. Nježno izribajte tavu spužvom i pazite da je ne ogrebete. Isperite i za kraj operite deterdžentom i vodom.

Kako očistiti tave od nehrđajućeg čelika da izgledaju kao nove?

Korak 1: Ostavite posudu da se ohladi prije nego što je pokušate očistiti.

Korak 2: Isperite i dodajte proizvod za čišćenje. Isperite tavu vrućom vodom. Zatim, noseći gumene rukavice, pospite malu količinu abrazivnog, kiselog sredstva za čišćenje koji lako rješava tvrdokorne mrlje.

Korak 3: Isperite i ponovite. Pričekajte jednu minutu, zatim ponovno isperite tavu i spužvicom za ribanje očistite ostatke hrane. Ponovite ovaj postupak po potrebi dok posuda ne bude čista.

Metoda sa sodom bikarbonom i aluminijskom folijom

Uzmite malo sode bikarbone i aluminijsku foliju iz smočnice kako biste na prirodan način očistili zagorjele tave od nehrđajućeg čelika.

Korak 1: Dodajte sodu bikarbonu i vodu. Pospite 2-3 žlice. sode bikarbone na prljavo područje tave i dodajte tek toliko vruće vode da dobijete pastu.

Korak 2: ribanje folijom. Komad aluminijske folije izmrvite u kuglicu (čelična vuna također funkcionira) i njome izribajte zalijepljene ostatke.

Korak 3: Isperite posudu. Operite u vrućoj vodi s deterdžentom kako biste isprali sav preostali otpad.

Metoda s tabletom za perilicu posuđa

Možete koristiti koncentriranu moć čišćenja tableta za pranje posuđa, za čišćenje zagorjele posude od nehrđajućeg čelika. Jednostavno ostružite tabletu po zapečenoj površini s malo tople vode kako biste oslobodili ostatke hrane i isperite.

Kopirati
Drag cursor here to close