Priuštite svom tijelu potreban odmor

Ne možete zaspati? Probajte ove čajeve za bolji san

Čajevi od kamilice, lavande i korijena valerijane mogu pomoći da brže i lakše zaspete.
Lifestyle / Hrana | 02. 10. 2024. u 13:08 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što vas drži budnim do kasno u noć? Teško vam je da se udobno smjestite? Razmišljate li o popisu obaveza za sutra? Ili imate užurbane misli o drugim problemima?

Umiriti um i opustiti tijelo prije spavanja ponekad može biti teško, prenosi Cleveland Clinic. Dodajte tome anksiozni poremećaj ili depresiju, i ovi napadaji nesanice i njihov učinak na vaše fizičko i mentalno zdravlje mogu postati još jedan zabrinjavajući razlog što dulje ne spavate.

Znamo da je ključ za kvalitetan san zdrava rutina spavanja i okruženje za spavanje koje potiče odmor i opuštanje. Ali ključni dio te rutine za neke, kaže registrirana dijetetičarka Beth Czerwony, RD, LD, možda je oslanjanje na čajeve za spavanje koji im pomažu da se opuste.  

Ali koji čajevi su najbolji? I koliko dugo trebate isprobavati ove čajeve prije nego što potražite pomoć liječnika? Czerwony daje odgovore na ta i mnoga druga pitanja.

Najbolji čajevi za spavanje

Čajevi imaju razne zdravstvene dobrobiti. Ali kada je riječ o biljnim čajevima za spavanje, ova tri su možda najbolja za odmor i opuštanje.

Kamilica

Obično se koristi u čajevima i drugim biljnim napicima, kamilica je biljka slična tratinčici koja raste diljem svijeta.

Istraživači vjeruju da je blagi sedativni učinak koji dolazi od njezinih osušenih bijelih latica uzrokovan flavonoidom poznatim kao apigenin, koji se veže na specifičan receptor u mozgu kako bi smanjio tjeskobu i povećao pospanost.

Istraživanje iz 2016. pokazalo je da su žene koje su pile čaj od kamilice tijekom dva tjedna nakon poroda imale smanjene simptome fizičkog umora i depresije.

Međutim, ako ste trudni ili alergični na ambroziju, tratinčice, neven ili krizanteme, trebali biste izbjegavati čaj od kamilice.

Lavanda

Od smanjenja boli i upale do pomoći kod raspoloženja, tjeskobe i depresije, lavanda ima mnoge zdravstvene prednosti. Nije samo sastojak koji se koristi u aromaterapiji, losionima i drugim proizvodima za njegu kože, nego njegovi ljubičasti cvjetovi i stabljike također čine izvrstan cvjetni čaj koji vam može pomoći da brže zaspete.

"Ljudi koji piju čaj od lavande mogu se osjećati opuštenije na kraju noći", kaže Czwerwony. "Također se pokazalo da lavanda smanjuje depresiju i anksioznost, pa bi mogla pomoći u kontroliranju nekim od vaših simptoma, osobito ako vam um radi ubrzano neposredno prije spavanja."

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) označila je lavandu kao "općenito priznatu kao sigurnu", a istraživanja su pokazala da ima pozitivan učinak na poboljšanje kvalitete sna nakon poroda.

Korijen valerijane

Valerijana je cvjetnica porijeklom iz Europe i Azije, iako se od tada proširila i na druge dijelove Sjeverne Amerike. Umjesto da se koriste sitne latice ovog cvijeta, čajevi od valerijane se prave od njezinog osušenog korijenja. 

Iako je dokazano da poboljšava kvalitetu sna i smanjuje tjeskobu, istraživanja njegove učinkovitosti i načina na koji djeluje su bila vrlo ograničena. Neka istraživanja ističu da korijen valerijane može čak imati dodatne nuspojave kao što su glavobolje, želučane tegobe, nelagoda ili pospanost sljedećeg jutra.

Ostali čajevi

Drugi biljni čajevi također mogu pomoći pri odmoru i opuštanju, osobito ako vam njihova konzumacija postane rutina prije spavanja. Czerwony predlaže da isprobate ove čajeve ako imate problema sa spavanjem:

  • Pasiflora
  • Magnolija
  • Matičnjak
  • Zeleni čaj s malo kofeina

"Ako niste baš upoznati s čajevima, zeleni čaj s niskim sadržajem kofeina odličan je način za početak, a zatim od njega možete izgraditi svoj profil okusa", predlaže Czerwony.

"Zeleni čaj ima velike antioksidativne prednosti i sadrži malo kofeina, pa ako možete, pokušajte pronaći opciju s nižim unosom kofeina. Ali zeleni čaj je, sam po sebi, čaj prilično neutralnog okusa. Dakle, možete dodati pojačivače okusa poput šljive ili brusnice kako biste isprobali različite kombinacije."

 

Kopirati
Drag cursor here to close