Jako ukusno

Pravo je vrijeme za pripremu džema od marelice

Pravo je vrijeme za pripremu domaćih delicija koje će trajati čitavu godinu, a fini džem od marelica definitivno je jedna od omiljenih...
Lifestyle / Hrana | 20. 07. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagog i nježnog okusa, ovaj svestrani džem od marelica složit će se s baš svakom slasticom, a najfiniji će biti sam, na toplom domaćem kruhu premazanom maslacem.

Koji je bolji - kuhan ili pečen? Džem od marelica možete pripremati na štednjaku ili u pećnici. Pečenje u pećnici neće zahtijevati miješanje i okusi će biti nešto intenzivniji. Sve što trebaš napraviti jest rasporediti očišćene marelice po limu za pečenje, dodati šećer i pustiti da se peku dok ne poprime željenu teksturu.

Klasična priprema u loncu, na štednjaku, oduzet će ti nešto više vremena no rezultat će se svakako isplatiti. Količinu šećera možeš prilagoditi vlastitom ukusu ili ih uskladiti s obzirom na prirodnu slatkoću marelica od kojih praviš džem.

Sastojci

marelica 2,50 kg

šećer kristal 1 kg

sok od limuna 1 kom

Postupak

Marelice operi i izvadi im koštice. Nasjeckaj ih na manje ili veće komade, po želji. Ubaci marelice u lonac i dodaj limunov sok i šećer. Sve zajedno kuhaj na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhaj dok ne dobiješ željenu teksturu džema. Džem prebaci u sterilizirane staklenke te još jednom sve zajedno prokuhaj u loncu s kipućom vodom koji je iznutra obložen kuhinjskim krpama. Tako kuhaj još 10-15 minuta pa pusti da se ohladi i spremi u smočnicu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close